IEA: Kina će u 2023. i 2024. godini dominirati s preko 55% novih svjetskih dodataka obnovljivim izvorima energije

Foto: VCG

Kina utvrđuje vodeći položaj u sektoru obnovljive energije, navedeno je u nedavnom izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA-e., International Energy Agency). Izvješće, objavljeno u četvrtak, pokazuje kako se očekuje da će Kina u 2023. i 2024. godini svjetskom porastu kapaciteta obnovljive energije doprinijeti s gotovo 55%.

IEA-ova nova ažurirana tržišna analiza obnovljive energije predviđa značajan porast dodataka kapacitetima obnovljive energije u svijetu, s povećanjem od 107 gigavata (GW) u 2023. godini, što je najveći apsolutni porast do sada. Ukupan kapacitet obnovljive energije trebao bi do 2023. godine. premašiti 440 GW.

Očekuju se da će povećanja u solarnim fotonaponskim sustavima ove godine doprinijeti s dvije trećine porasta kapaciteta obnovljive energije  te će nastaviti rasti i u 2024. godini. Izvješće također predviđa dvostruko povećanje kapaciteta proizvodnje za sve segmente proizvodnje solarnih fotonaponskih sustava do 2024. godine na 1000 GW, čemu će uglavnom doprinijeti Kina, uz povećanje diverzifikacije ponude u Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji i Europi.

1 KOMENTAR

  1. Obnovljivi izvori energije stalno su prisutni u prirodi i ne možemo ih potrošiti zato što se neprestano obnavljaju. Uz to, oni su daleko povoljniji po okoliš nego neobnovljivi izvori energije, koji se danas znatno više koriste. Jednom kad je oprema kupljena, korištenje energije sunca je besplatno. Sunčevi kolektori i paneli ne ispuštaju štetne plinove u zrak, njihov rad je siguran i tih. Energija se proizvodi na mjestu gdje se troši pa nam ne trebaju dugačke žice i kabeli. Sunca neće nestati! Dio otpada može se iskoristiti kao biomasa, čime se znatno smanjuje količina otpada kojeg moramo odložiti na odlagalište. Na odlagalištima otpada, bioplinske elektrane sprečavaju ispuštanje štetnog plina metana u zrak i koriste ga za proizvodnju električne i toplinske energije. Biomasa ne ovisi o vremenskim prilikama kao, primjerice, sunčeva energija ili energija vjetra, pa je se može koristiti u svakom trenutku kad je energija potrebna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.