Rasprava u Pekingu pokazuje da Zapad nije “sudac” ljudskih prava

Foto: VCG

Ove godine obilježava se 30. obljetnica usvajanja Bečke deklaracije i programa djelovanja i globalnog upravljanja ljudskim pravima. 30 godina kasnije, današnji svijet je ušao u novo razdoblje previranja i promjena. Ratni sukobi i financijske krize predstavljaju ozbiljne izazove za razvoj globalnih ljudskih prava. U tom kontekstu, kamo ide globalno upravljanje ljudskim pravima?

Dana 14. kineski predsjednik Xi Jinping poslao je čestitku Forumu na visokoj razini o globalnom upravljanju ljudskim pravima, predlažući zaštitu ljudskih prava sigurnošću, promicanje ljudskih prava razvojem i promicanje ljudskih prava suradnjom, te provedbu globalnih sigurnosnih inicijativa, globalne razvojne inicijative i globalne civilizacijske inicijative. Ovo je najnoviji prijedlog Kine o globalnom upravljanju ljudskim pravima, koji ima praktični cilj i pruža smjer međunarodnoj suradnji u području ljudskih prava.

Trenutačno neke zemlje pretjeruju u “natjecanju velikih sila”, potiču vatreni sukob, izazivaju ratove i nastavljaju povećavati svjetske sigurnosne rizike, čime je došlo do ozbiljne prijetnje životima i egzistenciji naroda u mnogim zemljama. Na forumu su sudionici općenito smatrali da kineska globalna sigurnosna inicijativa ima važno praktično značenje za poboljšanje globalnog upravljanja ljudskim pravima.

Foto: VCG

Foto: VCG

Što se tiče razvoja, Kina je uspješno izvukla 770 milijuna ruralnih stanovnika iz siromaštva, i deset godina prije roka postigla je cilj smanjenja siromaštva iz Agende Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030., čime promiče zajednički prosperitet svih naroda. Francuski poduzetnik Bertrand proputovao je cijelu Kinu i bio duboko impresioniran kineskim postignućima u smanjenju siromaštva, vjerujući da je “ovo najveće i najbrže postignuće smanjenja siromaštva u povijesti svijeta”.

Zaštita ljudskih prava zajednički je ideal čovječanstva i ne smije se politizirati niti koristiti kao oružje. Međutim, neke su zapadne zemlje s jedne strane “selektivno slijepe” na vlastita kršenja ljudskih prava., a s druge strane koriste “ljudska prava” kao izgovor miješanja u unutarnje poslove i obuzdavanje razvoja drugih zemalja. Po Kini niti jedna zemlja nema prava da bude “sudac” ljudskih prava, a svaka zemlja ima pravo da samostalno bira put razvoja ljudskih prava.

Kao jedina velika zemlja u svijetu koja je kontinuirano formulirala i provodila četiri nacionalna akcijska plana za ljudska prava, Kina je dostavila impresivan “list odgovora o ljudskim pravima”. Sada Kina promiče modernizaciju s kineskim značajkama. Tijekom ovog procesa, Kina će nastaviti sudjelovati u dijalogu i suradnji s međunarodnom zajednicom kako bi poboljšala globalno upravljanje ljudskim pravima,  pružila korist životu domaćeg naroda i bolje zaštitila ljudska prava naroda cijelog svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.