Kina pozvala Japan da nuklearne otpadne vode odloži na znanstveno utemeljen, siguran i transparentan način

Kina poziva Japan da ozbiljno shvati legitimnu zabrinutost međunarodne zajednice i svog domaćeg stanovništva te nuklearno zagađenu vodu odloži na znanstveno utemeljen, siguran i transparentan način, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Japan bi se trebao podvrgnuti rigoroznom međunarodnom nadzoru, rekao je Wang, ističući kako je kinesko dosljedno stajalište o japanskom ispuštanju nuklearno kontaminirane vode u ocean da je plan neopravdan i nezakonit.

“Primijetio sam neka nedavna međunarodna medijska izvješća koja navode kako je Japan izvršio neprikladan utjecaj na zaključak konačnog izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA-e, eng, International Atomic Energy Agency) o reviziji japanskog plana ispuštanja nuklearnih otpadnih voda, što je povećalo zabrinutost svijeta zbog ispuštanja nuklearno zagađene vode u Japanu u ocean”, rekao je.

Wang je naglasio kako Kina vjeruje da bi IAEA trebala predstaviti izvješće o reviziji koje može izdržati test znanosti i povijesti umjesto pružanja podrške japanskom planu ispuštanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.