Damjanović: Kina jedan od ozbiljnijih potencijalnih partnera za nastavak gradnje auto-puta

PODGORICA – Vlada Crne Gore doživljava Kinu kao jednog od ozbiljnijih potencijalnog partnera u svim važnim projektima, pa i nastavku gradnje auto – puta koji su zajedno započele dvije zemlje. To je u razgovoru za China Media Group ocijenio crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Damjanović je nedavno sa ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori razgovarao o mogućnostima produbljivanja saradnje sa Kinom. Upitan gdje vidi prostor da se ta saradnja produbi, Damjanović je kazao da je sa Fan Kunom imao niz otvorenih i konstruktivnih razgovora, tokom kojih su sagledavali raspoložive modele za intenziviranje saradnje dvije države koje  baštine tradicionalno prijateljstvo i imaju veliki potencijal za produbljivanje odnosa, kako ekonomskih, tako  političkih i kulturnih.

– Gospodina Fana doživljavam kao istinskog zastupnika ideje o jačanju bilateralnih odnosa i očuvanja snažnih veza među našim državama, koje su postojale još u periodu bivše Jugoslavije. Nj.e. ambasador Fan je, tokom svakog od naših susreta, pokazao otvorenu naklonost prema našem regionu, a naročito prema Crnoj Gori i spremnost da doprinese boljem korišćenju velikih razvojnih mogućnosti. Zaključili smo i da bi bilo vrijeme da se, nakon višegodišnje pauze, organizuje šesti sastanak Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju dvije zemlje – rekao je Damjanović.

A konkretne mogućnosti za unaprijeđenje saradnje su, kako kaže Damjanović, prepoznali u infrastrukturnim projektima, saobraćaju, turizmu, poljoprivredi, zaštiti životne sredine i obnovljivim izvorima energije.

-Ambasador je tokom posljednjeg susreta prenio zainteresovanost kredibilnih kineskih kompanija za investiranje u Crnu Goru, naročito u komplementarne projekte, koji bi obuhvatali više ključnih oblasti-saobraćajnu infrastrukturu, energetiku ali i druge. Uprkos činjenici da su po veličini, položaju i drugim geografskim karakteristikama, potpuno drugačije zemlje, Crna Gora i Kina dokaz su da su zajednički ciljevi i međusobno razumijevanje neophodni kao polazni elementi za uspješnu saradnju – naveo je Damjanović.

Foto: VCG

Foto: VCG

Vlada Crne Gore odlučila je da prekine hedžing aranžman koji je prije dvije godine sklopila sa četiri zapadne banke u cilju zaštite javnih finansija od valutnog rizika koji je nosio kredit za autoput kod kineske EXIM banke. Upitan zašto su se odlučili na ovaj korak, Damjanović je pojasnio da je ugovorom o hedžingu koji je sklopljen prije dvije godine definisano da se, upravo nakon dvije godine, ugovor preispita i donese odluka o izlasku iz aranžmana ili o njegovom nastavku.

-S obzirom na aktuelna globalna dešavanja, kriza u Ukrajini koji ima nesagledive posljedice na EU i sve države u Evropi, nestabilnost u odnosu valuta koje su ključne i determinišu svjetske finansijske tokove, odnosno najveću nestabilnost i neizvjesnost na međunarodnim finansijskim tržištima u posljednjih 15ak godina, gdje nije moguće predvidjeti finansijske uslove ni u narednih mjesec dana, a kamoli za višegodišnji period i nakon konsultacija obavljenih  unutar Ministarstva finansija i sa bankama koje su i partneri u hedžingu, kao i ostalim relevantnim institucijama, procijenili smo da bi nastavak hedžing aranžmana bio izuzetno rizičan i bespotrebno doveo u pitanje održivost javnih finansija – pojasnio je naš sagovornik.

Rekao je i da je zahvaljujući stabilnosti i pozitivnom valutnom odnosu eura i dolara na tržištu od momenta od kada je hedžing aranžman sklopljen, Crna Gora  kroz plaćanje rata, ostvarila određene uštede.

Ipak, ističe da je gotovo nemoguće predvidjeti ili očekivati da bi se slična situacija, nakon svega što se desilo tokom hedžinga, mogla nastaviti naredne dvije godine i duže, a naročito imajući u vidu dugu ročnost kredita koji Crna Gora otplaćuje

Kineski ambasador u Crnoj Gori Fan Kun je marta 2023. nazvao predrasudom potencijalno dužničko ropstvo Crne Gore zbog duga EXIM banci, predlažući drugačije modele saradnje poput privatno javnog partnerstva, koncesije ili kombinovanih ulaganja. Na pitanje kako gledate na te predloge, Damjanović je istakao da ne možemo govoriti o dužničkom ropstvu, te da je Vlada zainteresovana za druge mogućnosti saradnje.

-Budući da govorimo o procentu od 17,88% učešća kineskog kredita u ukupnom državnom dugu , što čini 11,88% BDP-a, ne možemo govoriti o dužničkom ropstvu ali svakako da smo otvoreni za druge mogućnosti saradnje, prvenstveno kroz privatno javno partnerstvo, naročito imajući u vidu težnju da smanjujemo nivo javnog duga – ističe Damjanović.

Foto: VCG

Foto: VCG

A upitan da li će Vlada razmotriti Kinu, kao partnera za nastavak gradnje auto -puta, Damjanović navodi da Kinu doživljavaju kao jednog od ozbiljnijih potencijalnih partnera u svim važnim projektima,

-Uzimajući u obzir prethodno rečeno o saradnji dvije države ali i snagu kinekse ekonomije i stepen razvijenosti, svakako da ovu državu doživljamo kao jednog od ozbiljnijih potencijalnih partnera u svim važnim projektima, pa i nastavku gradnje auto-puta koji smo zajedno započeli. Istovremeno smo otvoreni za saradnju na ovom projektu i sa drugim zainteresovanim stranama. Treba naglasiti da se nastavak gradnje razmatra i u bliskoj saradnji sa Evropskom Komisijom, budući da je najavljena podrška za ovu namjenu u vidu granta. Otvorene su sve opcije, a saradnju sa jednim od zainteresovanih partnera ne vidimo kao automatsko isključivanje drugih. Naprotiv otvorene su i mogućnosti neke vrste trilateralne saradnje. Kina neskriveno podržava evropski put Crne Gore i naklonjena je tzv. “evropeizaciji bilateralnih odnosa“ i to vidimo kao dobar temelj šire i inkluzivnije saradnje – rekao je crnogorski ministar.

Govoreći o uslovima koji bi bili prihvatljivi crnogorskoj strani za nastavak te saradnje, Damjanović je kazao da je izgradnja i održivo finansiranje infrastrukturnih projekata jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore.

Foto: VCG

Foto: VCG

– Ali ono što je izvijesno je da u budžetu ne postoji prostor  za samostalno finansiranje ovako velikog projekta kao što je nastavak gradnje auto-puta, tako da se na tom temelju sagledavaju različite mogućnosti. Svakako da bitan faktor predstavljaju i  uslovi pod kojima su banke spremne da ponude potencijalne aranžmane. Imamo intenzivnu saradnju i komunikaciju sa partnerskim bankama EIB i EBRD, za koje nas takođe vežu raniji uspješni projekti. Nije nam, ponavljam, daleka ni opcija privatno-javnog partnerstva, odnosno koncesionog modela, tako da ćemo sve činioce uzeti u obzir i donijeti najoptimalnije i najodgovornije rješenje za Državu. Napominjem, da pošto se radi o auto-putu koji povezuje Crnu Goru i Srbiju, jedna od mogućih opcija jeste i zajednički aranžman za finalizaciju preostalog dijela auto-puta i sa crnogorske i sa srbijanske strane – istakao je Damjanović.

Kako je kazao, završetak auto-puta, odnosno kompletiranje svih dionica  smatra primarnim investicionim ciljem države ali i projektom koji će imati veliki regionalni značaj jer predstavlja simbol, ne samo saobraćajne bezbijednosti, razvoja i prosperiteta već i povezanosti.

-Ne treba zaboraviti da kompletiranje auto-puta Bar-Boljare u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, dodatno dobija na važnosti, a prostor od Bara prema Beogradu i Budimpešti, mogao bi da preraste u značajan infrastrukturno-energetski koridor, koji uslovno nazivamo “Tri B”. O punoj valorizaciji koridora Bar-Beograd-Budimpešta, lično sam razgovarao sa čelnicima mađarske Vlade, i u Podgorici i u Budimpešti i utvrdili smo da postoji ozbiljno interesovanje svih uključenih strana.

Punu valorizaciju potencijala ovog projekta, iskorišćenost, a i značaj – osjetićemo tek po njegovom okončanju, kompletiranjem svih dionica i ostavljam da za taj period koristimo tako velike epitete, a da do tada revnosno radimo na njegovom ostvarenju – zaključio je ministar. (Jovana Đurišić)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.