Zahvala Hrvata za Pelješki most koji su izgradili Kinezi

Foto: VCG

Pelješki most dug 2,4 km koji povezuje kopno Hrvatske s poluotokom Pelješcem na južnoj obali Jadrana svečano je otvoren prije godinu dana, 26. srpnja 2022. Most je značajno poboljšao živote ljudi, skratio vrijeme putovanja do jadranske obale i povećao gospodarske mogućnosti za regiju.

Izgradio ga je kineski konzorcij predvođen Kineskom korporacijom za ceste i mostove (CRBC, eng. China Road and Bridge Corporation), a većim dijelom financirala ga je Europska unija (EU).

“Samo želim reći jedno veliko, jedno ogromno ‘hvala’ što ste izgradili ovaj most. I hvala vam jer ste mi dali priliku raditi s vama”, rekla je za agenciju Xinhua Josipa Borović, mještanka koja je pomagala u nabavi i logistici tijekom izgradnje projekta Pelješkog mosta.

“Svi moji kineski kolege jako su dobri ljudi, tako da sam vrlo ponosna jer sam sudjelovala u tako velikom projektu s tako velikom tvrtkom. Bila je to velika šansa za mene”, rekla je Borović, dodavši kako je zahvaljujući radnom iskustvu u projekta Pelješkog mosta dobila ponude i drugih velikih tvrtki.

Prema riječima menadžera iz CRBC-a Lu Shengweija, na projektu Pelješkog mosta zaposleno je više od 250 domaćih ljudi, 18 konzultantskih tvrtki za projektiranje, 45 građevinskih tvrtki iz EU-a te 112 dobavljača opreme i materijala iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i drugih zemalja.

Pelješki most je “veliko djelo” kineskih graditelja, rekao je Stipe Kapo, stanovnik koji živi u blizini mosta i iznajmljuje apartmane tijekom turističke sezone. Most ima 14 stupova, od kojih je deset u moru, a njihova izgradnja bila je zahtjevan i složen proces.

Most prelazi preko Malostonskog zaljeva i povezuje hrvatsko kopno s poluotokom Pelješcem, zaobilazeći kratki pojas koji pripada Bosni i Hercegovini i pružajući Hrvatskoj bolji pristup tom području. Sada je potrebno tri minute vožnje za prijeći tjesnac prema Dubrovniku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.