Teže zapošljive osobe treba ponuditi tržištu rada

Najveći je nedostatak radne snage u turizmu i ugostiteljstvu.

Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, za HTV je istaknula: Gledajući kretanje nezaposlenosti unatrag 40 godina, smanjenje nezaposlenosti je veliko. U svibnju je nezaposlenost bila ispod 100 tisuća. Gledajući od 2017. godine, nezaposlenost je smanjena za 39 posto. Gledajući na mjesec srpanj prošle godine, nezaposlenost je smanjena za 5,3 posto, objasnila je.

Komentirala je i podatke koji pokazuju da su u većem broju nezaposlene žene, njih 59 posto od ukupno nezaposlenih.

– Najviše nezaposlenih ima Splitsko-dalmatinska županija, Osječko-baranjska i Grad Zagreb. Najmanji broj nezaposlenih ima Ličko-senjska i Koprivničko-križevačka županija, rekla je Hrga.

Istaknula je da Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz programe pomaže u zapošljavanju teže zapošljivih osoba. U evidenciji je oko 40 tisuća osoba koje su dugotrajno nezaposlene.

– Upravo su oni potencijal koji mi možemo ponuditi na otvoreno tržište rada, rekla je Hrga.

Potražnja za radnicima najveća je u ugostiteljstvu i turizmu i tu se, kako navodi Hrga, najlakše zaposliti, a mnogo teže je u graditeljstvu. Osvrnula se i na pitanje što s radnicima na kraju sezone i istaknula da se potiče mjera stalnih sezonskih radnika, a radnici na listi nezaposlenih mogu dobiti novčanu pomoć.

– Tako osiguravamo poslodavcima da za sljedeću turističku sezonu imaju radnike i da radnik dok čeka sezonu ima novčana primanja, rekla je Hrga.

Hrga je istaknula da je interes za mjeru samozapošljavanja velik te da nakon dvije godine više od 70 posto korisnika samozapošljavanja ostaje na tržištu rada.

Sve je više ugovora na određeno i studentskih ugovora. Hrga smatra da takva situacija nije promijenila stanje na tržištu rada.

– To samo pridonosi našoj produktivnosti i rastu gospodarstva. To je jedan pozitivan trend u našem društvu, kazala je.

Dodala je i da je u svim regijama u Hrvatskoj uočen trend smanjivanja nezaposlenosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.