Tko će olakšati tegobe poljoprivrednika?

Afrička svinjska kuga u ekonomskom smislu jedna od najtežih bolesti u stočarstvu u Europi.

Sufinanciranje i olakšanje tegoba poljoprivrednika Vlada planira kroz dva programa. Prvi je vrijedan 7 i pol milijuna eura i u tijeku je zaprimanje zahtjeva, procjena drugog programa je 5 milijuna eura i poslan je na odobrenje europskoj komisiji.

– Najprije je najvažnije suzbiti bolest. Zatim se prve mjere odnose na one kojima su usmrćene svinje. Sljedeća mjera se odnosila na one koji će otpremiti svinje u klaonice, s obzirom na to da je taj lanac ograničen, mogućnosti prometovanja su ograničene , potrebna je i u tom djelu podrška. Na kraju trebat će se baviti sa svima onima koji žele ponovno pokrenut gospodarstvo, a onima koji ne žele, osigurati im sredstva za neku drugu djelatnost, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Novinari su upozorili da poljoprivrednici prijavljuju velike štete od divljači, pogotovo na kukuruzu, i tvrde da neće imati dovoljno hrane niti za prehranu vlastite stoke.

Ministrica je na to podsjetila da je već dulje vrijeme na snazi naredba o pojačanom odstrelu te istaknula dobru suradnju s Hrvatskim lovačkim savezom.

– Trenutno se rade izmjene Zakona o lovstvu pa ćemo ga unaprijediti. Ova je vlada osigurala financijska sredstva kao pomoć za nadoknadu šteta od divljači u prometu i to su značajna financijska sredstva. Od kraja 2018. godine, od kada se provodi ovaj program, do danas je uloženo otprilike 115 milijuna kuna, naglasila je Vučković.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.