Obilježava se Međunarodna noć šišmiša

Međunarodna noć šišmiša obilježava se u svijetu posljednji vikend u kolovozu kako bi se ukazalo na važnost očuvanja te ugrožene skupine životinja, a u Hrvatskoj je populacija sve 33 vrste šišmiša u lošem ili u neodgovarajućem stanju očuvanosti, upozorilo je Ministarstvo.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ističu kako je dosad u svijetu opisano više od 1400 vrsta šišmiša. Brojnost vrsta najveća je u tropskom i suptropskom području, a opada prema polovima.

U Europskoj uniji zabilježene su 52 vrste šišmiša, a u Hrvatskoj do sada 33 vrste. Sve vrste šišmiša u Europskoj uniji strogo su zaštićene Direktivom o staništima, a u Hrvatskoj Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama, rekli su Hini iz Ministarstva.

Zabranjeno ih je ubijati i uznemiravati – posebno dok zimi hiberniraju ili početkom ljeta odgajaju mlade u porodiljnim kolonijama, kao i uništavati njihova skloništa.

Šišmiši koji žive u umjerenom pojasu, pa tako i u Hrvatskoj, hrane se muhama, komarcima, moljcima. Neizostavni su u kontroli populacija insekata, od kojih su mnogi štetnici u poljoprivredi i šumarstvu, pa šišmiše smatramo i prirodnim insekticidima. U prosjeku jedan šišmiš na noć pojede oko tisuću kukaca. Pokazatelji su zdravih ekosustava i prirode, jer brojnost vrsta i populacija šišmiša znači da je i okoliš u kojem žive i opstaju zdrav, otporan i stabilan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.