Glasnogovornik: Novi kineski zakon unaprjeđuje sustav imuniteta stranih država

Foto: VCG

Kina je donijela zakon koji će unaprijediti kineski sustava imuniteta stranih država, propisujući pravila kineskim sudovima za rješavanje građanskih predmeta koji uključuju strane države i njihovu imovinu, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik je to rekao odgovarajući na upit o Zakonu Narodne Republike Kine o imunitetu stranih država, koji je pregledao i usvojio Stalni odbor Svekineskog narodnog kongresa na nedavnoj sjednici. Zakon je prilagodio prethodno stajalište Kine o apsolutnom državnom imunitetu i ovlastio sudove u Kini za saslušavanje tužbi protiv stranih država.

Zakon potvrđuje temeljno načelo da strane države i njihova imovina uživaju imunitet u Kini, ali istodobno propisuje iznimke koje se odnose na nesuverene akte stranih država, prema kojima kineski sudovi mogu vršiti nadležnost, kao što su slučajevi koji uključuju sporove koji nastaju izvan komercijalnih aktivnosti, relevantne osobne ozljede i materijalnu štetu, rekao je glasnogovornik.

Zakon također navodi da kineski sudovi mogu poduzeti prisilne sudske mjere protiv komercijalnog vlasništva strane države pod strogo ograničenim okolnostima, što je u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i s općom državnom praksom, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.