Za učenike su suradnje škola s gospodarstvom ključne u njihovom razvoju

Kvalitetu srednjoškolstva komentirala je za HTV-ov “Studio 4” ravnateljica Obrtničke škole u Osijeku Maja Zorić. Opisala je kako se učenici koji završe njihovu školu snalaze na tržištu rada.

– Naši učenici većinom već od trećeg razreda srednje škole znaju gdje će raditi, pogotovo oni koji su bili uspješni i trudili se na praktičnoj nastavi. Najčešće je to kod poslodavca kod kojeg su i obavljali praktičnu nastavu. Dosta zanimanja je deficitarno, to su stolari, mesari, autolakeri, za njih ima puno mjesta na tržištu rada, pojasnila je Zorić.

Zorić je naglasila da je interes učenika za obrtnička zanimanja velik.

– Za neka zanimanja imamo vrlo velik interes, klasično svake godine za zanimanje frizer imamo jako veliki interes, toliki da ne mogu svi ni upasti u našu školu. Velik je interes za fotografe i pedikere, a učenici se vrlo rado opredjeljuju i za stolare i autolakere. Mesari, pekari i krojači imaju manji interes učenika. To su i deficitarna zanimanja, tržište rada ima potrebe za takvim učenicima, a učenici se rjeđe opredjeljuju za njih.

Za učenike su suradnje obrtničkih škola s obrtnicima ključne u njihovom razvoju.

– Suradnja koju mi imamo s obrtnicima je jako važna zato što se veliki dio nastave provodi u radnom procesu s obrtnicima, odnosno naši učenici svaki drugi tjedan odlaze na praktičnu nastavu kod poslodavca. Iznimno nam je bitna dobra suradnja s poslodavcima i poslodavci koji su spremni i voljni uzeti naše učenike na izobrazbu. Obrtnici se uključuju i u promociju zanimanja, sudjeluju i u upisima u školu, a na kraju naše učenike i zapošljavaju, istaknula je Zorić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.