Četiri apsurdne točke u senzacionalističkoj američkoj priči o „višku proizvodnih kapaciteta“

Američki državni tajnik Antony Blinken 24. travnja je započeo posjet Kini. Prije polaska su SAD najavile da će Blinken tijekom posjeta izraziti zabrinutost zbog kineskog „viška proizvodnih kapaciteta“ u novoenergetskom sektoru. U zadnje vrijeme u SAD neprestano izlaze senzacionalistička izvješća o „višku proizvodnih kapaciteta“, a ta se priča koristi kao najnoviji alat u pokušajima gospodarskog suzbijanja Kine, pa je potrebno raspraviti o toj temi.

Prvo, pojedinci u SAD-u povezuju proizvodne kapacitete s međunarodnom trgovinom, smatrajući da veliki broj izvoznih proizvoda predstavlja višak proizvodnih kapaciteta. No, ovdje postoji jedna apsurdna točka: izjednačavanje izvoza proizvoda s „viškom proizvodnih kapaciteta“ nije u skladu s gospodarskim pravilima te je suprotno razvojnom trendu globalizacije.

Vjerojatno radi popravljanja propusta u toj logici, pojedinci u SAD-u izmislili su i drugu retoriku: kineski proizvodni kapaciteti premašuju globalnu potražnju. Je li to istina? Pogledajmo podatke: prema izračunima Međunarodne energetske agencije, za ispunjavanje cilja ugljične neutralnosti, do 2030. globalna potražnja za novoenergetskim vozilima dostići će 45 milijuna jedinica te će biti 4,5 puta viša nego u 2022., a potražnja za novim kapacitetima solarnih elektrana iznosit će 820 GWh, odnosno 4 puta više nego u 2022..

Senzacionalističke američke priče također su suprotne teoriji komparativne prednosti u zapadnoj gospodarskoj znanosti. Razlog zbog kojeg je Kina dostigla komparativnu prednost u novoenergetskim proizvodima nije vladina subvencija nego samostalne inovacije poduzeća, kompletni proizvodni i opskrbni lanci, ogromno tržište i bogati ljudski potencijali. Sjedinjene Američke Države trebale bi povećati svoje komparativne prednosti, a ne klevetati Kinu da „novoenergetskim proizvodima ugrožava globalno tržište“.

Osim toga, pojedinci u SAD-u kritiziraju Kinu jer njezina novoenergetska djelatnost navodno ugrožava američka poduzeća i zaposlenost američkih radnika i to je njihova 4. apsurdna točka, prema kojoj bi „kada je Amerika bolesna, Kina trebala piti lijekove“, čime zapravo pokušavaju prebaciti odgovornost.

U članku objavljenom na Bloombergovom portalu nedavno je citirano izvješće Globalnog vijeća za energiju vjetra u kojem je istaknuto da u SAD-u skoro svaka vjetroelektrana nailazi na poteškoće kod nabave svih složenih dijelova u zemlji, a u Europi će nestašica istih komponenti nastaviti rasti ove i iduće godine. U članku je također istaknuto da je jedino u Kini ponuda dovoljna za izbjegavanje usporavanje razvoja energije vjetra. Ovaj je primjer dokazao probleme u razvoju novoenergetskih djelatnosti u SAD-u i zapadnom svijetu.

Pojedinci u SAD također trebaju shvatiti da opstrukcija ulaska kvalitetnih novoenergetskih proizvoda s povoljnom cijenom iz Kine na domaće tržište, neće samo ugroziti interese potrošača, već će i opteretiti globalnu zelenu transformaciju i razvoj djelatnosti u nastajanju. Trebali bi uložiti energiju u povećavanje vlastite konkurentnosti, a ju trošiti na fabriciranje lažnih priča.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.