Zdravica Xi Jinpinga na banketu dobrodošlice koji je organizirao Emmanuel Macron

Foto: VCG

Francuska je zemlja fascinacije.  Dom je Montesquieua, Voltairea, Jean-Jacquesa Rousseaua, Victora Hugoa i mnogih drugih mislilaca i književnih velikana koji su dalekosežno utjecali na napredak čovječanstva.

Često kažem da su Kina i Francuska posebni prijatelji, a odnos Kine i Francuske je poseban odnos između velikih zemalja u svijetu.

Posebna je po tome što su obje zemlje privržene duhu neovisnosti.  Moj posjet koincidira sa 60. obljetnicom uspostave kinesko-francuskih diplomatskih odnosa.

Odnos Kine i Francuske poseban je po tome što se međusobno cijenimo.  Predstavljajući istočnu i zapadnu civilizaciju, Kina i Francuska imaju dobru tradiciju međusobnog uvažavanja i međusobne privlačnosti.

Odnos Kine i Francuske poseban je po tome što oboje imamo snažan osjećaj odgovornosti.  Povijest je uvijek iznova dokazivala da Kina i Francuska mogu zajedno raditi za boljitak svijeta.

Kao što je Montaigne prikladno primijetio, “prijateljstvo se hrani komunikacijom.”  Više interakcija i više razmjena izgradit će više konsenzusa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.