Obraćanje Xi Jinpinga na ceremoniji zatvaranja šestog sastanka Kinesko-francuskog poslovnog vijeća

Veliko mi je zadovoljstvo ponovno prisustvovati sastanku Kinesko-francuskog poslovnog vijeća s predsjednikom Macronom u nešto više od godinu dana i susresti se s prijateljima, starim i novim, iz poslovnih krugova dviju zemalja.  Prošlo je pet godina otkako sam zadnji put bio u Parizu. Na početku vas želim sve toplo pozdraviti.  Želim da šesti sastanak Vijeća postigne puni uspjeh.

Već 60 godina Kina i Francuska ostaju jedna drugoj odani prijatelji.  Oboje smo se uvijek zalagali za načela neovisnosti, uzajamnog razumijevanja, strateške vizije i suradnje u kojoj svi pobjeđuju, što je poduprlo uspostavu naših diplomatskih odnosa.

Već 60 godina Kina i Francuska su zajednički partneri.  Bilateralna trgovina i ulaganja strahovito su porasli sa zanemarivih razina.

I Kina i Francuska su dijelovi euroazijskog kontinenta, smješteni na njegovim istočnim i zapadnim krajevima.  Kina je tipična istočna civilizacija, a Francuska predstavlja zapadnu.

— Gledajući u budućnost, radit ćemo s Francuskom na obogaćivanju gospodarske i trgovinske dimenzije sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i Francuske.  Kao jedan od najranijih sudionika u kineskoj reformi i otvaranju, Francuska je pridonijela i imala koristi od modernizacije Kine.

— Gledajući u budućnost, radit ćemo s Francuskom na produbljivanju obostrano korisne suradnje između Kine i Europe. Kina i Europa dvije su glavne sile u izgradnji multipolarnog svijeta, dva velika tržišta koja promiču globalizaciju i dvije velike civilizacije koje zagovaraju kulturnu raznolikost.

— Gledajući u budućnost, spremni smo udružiti ruke s Francuskom kako bismo se uhvatili u koštac s globalnim izazovima.  Današnji svijet suočava se s rastućim deficitom mira, deficitom razvoja, deficitom sigurnosti i deficitom upravljanReforma i otvaranje, doista izvanredan pothvat, glavna su značajka današnje Kine.  Kina teži otvaranju prema visokim standardima kako bi unaprijedila dubinske reforme i visokokvalitetni razvoj.

Za više od dva mjeseca uz prekrasnu rijeku Seinu otvaraju se Olimpijske igre u Parizu 2024.  Olimpijske igre simbol su solidarnosti, prijateljstva i međusobnog učenja među civilizacijama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.