Ministarstvo vanjskih poslova: Kina se čvrsto protivi američkoj zlouporabi viznih ograničenja za kineske dužnosnike

Foto: VCG

Kina izražava čvrsto protivljenje očitom uplitanju SAD-a u unutarnje poslove Kine, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Mao je to rekla nakon što je glasnogovornik američkog State Departmenta najavio nova ograničenja izdavanja viza dužnosnicima kineske središnje vlade i vlade Posebne upravne regije Hong Kong u izjavi objavljenoj prošlog tjedna o presudi koju je sud u Hong Kongu donio za osobe uključene u slučaj urote radi subverzije.

Mao je rekla da Sjedinjene Američke Države namjerno osporavaju načelo “jedna zemlja, dva sustava”, blate Zakon o zaštiti nacionalne sigurnosti u Hong Kongu, neodgovorno komentiraju demokraciju i slobode u Hong Kongu, pokušavaju se uplitati u pravosudna pitanja Hong Konga i zloupotrebljavaju vizna ograničenja.

“Takvi potezi otvoreno se upliću u unutarnje poslove Kine te krše međunarodno pravo i osnovne norme upravljanja međunarodnim odnosima. Kina snažno osuđuje takve poteze i protivi im se”, rekla je Mao.

“Sjedinjene Američke Države ne bi se trebale ni na koji način uplitati u poslove Hong Konga”, rekla je Mao, dodajući da će Kina poduzeti čvrste protumjere, ako Sjedinjene Američke Države provedu vizna ograničenja za dužnosnike središnje vlade i vlade Hong Konga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.