Najveća azijska banka sjemena divljih biljnih vrsta čuva preko 11 000 vrsta

Foto: VCG

Banka germplazme divljih vrsta u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Yunnan, najveća te vrste u Aziji, sačuvala je više od 11 000 vrsta sjemenki divljih biljnih vrsta, priopćio je Institutu za botaniku u Kunmingu Kineske akademije znanosti.

Do kraja 2023. banka sjemena sačuvala je više od 94 000 sjemenki biljaka preko 11 000 vrsta i pohranila sjemenke više od trećine divljih biljnih vrsta u Kini, rekao je u srijedu Cai Jie, direktor centra za prikupljanje germplazme banke sjemena. .

Budući da su geni većine biljaka sadržani u sjemenkama, resursi germplazme postali su nositelji genetskih informacija biljaka. Banka sjemena najvažniji je objekt za očuvanje takvih resursa.

Osim toga, banka germplazme izgradila je najveću bazu podataka i identifikacijsku platformu za DNK biljaka u Kini. Na temelju tehnologije DNK barkodiranja, banka je otkrila kriptične i nove vrste unutar raznih taksona, poput kineske tise, kineskog divovskog daždevnjaka i zmija, rekao je Cai.

Ovi nalazi daju ključnu osnovu za očuvanje nacionalne biološke sigurnosti i doprinose očuvanju biološke raznolikosti i održivom korištenju divljih biljnih resursa u Kini, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.