Kina pozvala UN-ov tim koji istražuje zločine IS-a da preda dokaze Iraku

Kineski izaslanik u srijedu je pozvao UN-ov tim koji istražuje zločine koje je počinila Islamska država u Iraku da iračkoj vladi što prije preda dokaze o zločinima te ekstremističke skupine, jer mandat timu istječe za tri mjeseca.

Mandat Istražnog tima UN-a za promicanje odgovornosti za zločine koje je počinio Da’esh/Islamska država (UNITAD-a) završava 17. rujna 2024., prema odluci Vijeća sigurnosti. Kina poziva UNITAD da dovrši povlačenje na vrijeme i uredno, u konzultacijama s iračkom vladom, rekao je Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Kine u Ujedinjenim narodima.

“Predaja dokaza iračkoj vladi prioritet je u povlačenju. Pozivamo tim da na sustavan način prenese kompletan skup dokaza vladi domaćinu bez odlaganja”, rekao je Vijeću sigurnosti.

Dok se mandat tima bliži kraju, Irak je i dalje na čelu globalne borbe protiv terorizma. Međunarodna zajednica mora nastaviti podupirati izgradnju kapaciteta iračke vlade u borbi protiv terorizma i njezine napore za održavanje nacionalne sigurnosti, rekao je Geng.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.