Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju, trisomiji, 21. kromosoma. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Udruga za Down sindrom osječko – baranjske županije i grada Osijeka, postoji od 2007. godine. U udruzi se okupljaju uglavnom roditelji djece s posebnim potrebama kojih je 170 u županiji, a u Hrvatskoj oko 1800.

U posljednje vrijeme, ističe dopredsjednica udruge Mirela Tićinović, vidi se želja društva za integracijom osoba s down sindromom no sve do sada akcije su nedovoljne, jer sustav u cijelosti ne prepoznaje i ne prati potrebe osoba s down sindromom. U vrtićkoj dobi djeca imaju odgovarajuću skrb, no kako vrijem odmiče, te osobe sve teže pronalaze mjesto u društvu. Već u osnovnoj školi ovisi, ističe dopredsjednica udruge Tićinović, u kojoj ste županiji i u kojem gradu. Još je teže u srednjoj školi, a po odrastanju osobe s Down sindromom prepuštene su starateljima ili udugama. Roditelji djece nalaze se u još kompleksnijem položaju, jer se na njih odnose brojni zakoni koji im reguliraju primjerice odnose s poslodavcima ili periodično dokazivanje invalidnosti takve djece.

  • izvor Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.