Nakon što su predstavnici izaslanstva poslovne asocijacije iz Kine prije nepuna dva mjeseca obišli osječku riječnu i zračnu luku, danas je proširena kineska poslovna delegacija tražila dodatne informacije o mogućnostima ulaganja.

U odnosu na prvi posjet u travnju, potencijalne investitore iz Kine danas su posebno zanimale mogućnosti proširenja zone Zračne luke Osijek na okolna zemljišta, te izgradnji logističkog središta u neposrednoj blizini aerodroma: Mislimo da je Osijek odlično mjesto i lokacija za logistički centar. Posebice nam je zanimljivo što nam je na raspolaganju i riječna i zračna luka. Iznimno smo zadovoljni brzom reakcijom lokalnih i državnih vlasti. Razgovarat ćemo o mogućim oblicima suradnje, nadamo se da ćemo postići dogovor i da ćemo na kraju ojačati naša gospodarstva”, rekla je kineska poduzetnica Jian Yu.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić dodao je kako je predmet razgovora bila koncesija na 250 hektara zemljišta pokraj zračne luke, a koja je u državnom vlasništvu. Razlog je što investitore iz Kine Zračna luka, osim u smislu putničkog, zanima i u smislu cargo prometa s naglaskom na mogućnost gradnje logističkih centara. Osječko-baranjska županija tu vidi i svoju priliku za dodatnim proširivanjima poslovanja i djelatnosti poput Centra za obuku pilota, servisa zrakoplova, ali i na turističku ponudu, rekao je župan Anušić i dodao kako će veliku ulogu u konačnoj odluci investitora zasigurno imati geostrateški položaj Osijeka: “Nalazimo se u blizini riječne luke što im je posebno zanimljivo, a tu je blizina koridora 5C, blizina željezničkog koridora, zatim blizina granice sa Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, na križanju smo puteva Sarajevo-Budimpešta i Beograd-Zagreb i jednostavno samo po sebi se namećemo kao idealna pozicija i oni su je upravo kao takvu prepoznali.”

A svi budući razgovori oko eventualnih ulaganja i koncesija morali bi se održat na razini Ministarstava i Hrvatske vlade, nakon kojih bi se interes pretvorio u konkretnu investiciju.

Foto: Agencija Osijek Danas

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.