Projektom Naturavita od ukupno planiranih 25 km2, do sada već razminirano 24,9 km2

Projekt se u potpunosti provodi na području Osječko-baranjske županije unutar područja zaštićenih ekološkom mrežom Natura 2000 i Ramsarskom konvencijom, a uključuje Park prirode Kopački rit i Regionalni park Mura – Drava. Vrijednost Projekta je 376,8 mil kn. Razdoblje provedbe je od 23. lipnja 2015. godine do 23. rujna 2023. godine.

U utorak 1. listopada 2019. godine u hotelu Osijek, s početkom u 11:00 sati, održava se početna konferencija najvećeg projekta zaštite prirode „Naturavita“ – razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko -dravskoj regiji.

Konferencija će imati dva dijela, u prvom je predviđeno obraćanje izaslanika predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović, izaslanika premijera gosp. Andreja Plenkovića, predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike te pomoćnika ministra unutarnjih poslova, pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije te izaslanika ministrice poljoprivrede. Nakon uvodnih govora i obraćanja uzvanika, održat će se predstavljanje projekta, dok je u drugom dijelu predviđen obilazak područja na kojem se projekt provodi.

Riječ je o strateškom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja i dalje onečišćen ili se sumnja na minsko-eksplozivna sredstva te na neeksplodirana ubojita sredstva, a zbog čega nije moguće gospodariti šumama. Ukupna vrijednost projekta je 376.786.017,16 kn od čega 85% čine bespovratna sredstva EU.

Projekt se provodi na području Osječko-baranjske županije unutar zaštićenih i Natura 2000 područja koja su zaštićena i Ramsarskom konvencijom, a uključuje Park prirode Kopački rit i Regionalni park Mura – Drava. Njegovom provedbom 25 km² šuma i šumskog zemljišta bit će očišćeno od mina i minsko eksplozivnih sredstava te će provesti biološka obnova šuma na površini od 1021 hektara.  Veseli činjenica da je od ukupno planiranih 25 km2, do sada već razminirano 98,5% planirane površine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.