U sklopu projekta Slavonija, u Slavonskom brodu će se europskim novcem graditi pedeset milijuna kuna vrijedan Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo.

Malim i velikim poduzetnicima trebao bi pomoći da se bolje snađu na globalnom tržištu, a Slavoniju napokon učiniti poželjnom za ulaganja.

Ova brodska tvrtka s više od 800 zaposlenih regionalni je lider u projektiranju i proizvodnji kotlovskih postrojenja. Stalno ulažu u razvoj i inovacije.

– Sami proizvedemo strojeve kojih nema na tržištu. Znači to su specijalistički strojevi samo za naše potrebe, kaže direktor proizvodnje tvrtki Termoenergetska postrojenja i inovator Dražen Tomac.

Novih strojeva i stručnih kadrova trebaju još. Institucionalna potpora dobro bi im došla.

Budućnost u idustrijskoj renesansi Slavonije vide i u Tehnološkom i inovacijskom centru za strojarstvo.
– Industrijsko srce Slavonije će biti u Slavonskom Brodu, radi se o regionalnom razvojnom strateškom projektu, ističe ravnateljica Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

Za sada snažno kuca samo u zamisli pokretača. No dio je i vladina projekta Slavonija pa je tri i pol milijuna kuna za dokumentaciju osigurano.
– To je preduvjet da se financira ovih sedam milijuna eura ili koliko bude potrebno u sljedećem financijskom razdoblju koje stiže iduće godine, kaže državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić.

Do tada će centar u nastajanju poduzetnicima i inovatorima biti most za povezivanje sa svijetom. Izazovi su golemi.
– Jako je teško naći put do kupca, to je umjetnost, zato bi jedan centar težište morao dati za nalaženje kupaca i projekata, dodaje Igor Majandžić, vlasnik informatičke tvrtke iz Slavonskog Broda.

Cilj je cijelu Slavoniju učiniti vidljivom i poželjnom za ulaganja te školovati i zadržati stručnjake koji mogu pokrenuti digitalnu transformaciju industrije.

Izvor:HRT

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.