Radovi na četvrtoj, posljednjoj dionici uređenja desne obale Drave u Osijeku kod Stare luke Tranzit odlično napreduju. Već se vide obrisi buduće obaloutvrde kojom će se konačno ostvariti dugonajavljivano spajanje Gornjeg i Donjeg grada šetnicom.

Podsjetimo, vrijednost radova iznosi 55,75 milijuna kuna, od čega se najveći dio financira iz državnog proračuna preko Hrvatskih voda te manjim dijelom iz proračuna Grada.

Glavna zadaća ovog projekta je utvrđivanje i stabilizacija obale i obalnog pojasa te poboljšanje obrane od poplava u Osijeku, ali on će Osječanima također omogućiti ono na što čekaju desetljećima – neprekinutu šetnicu uz rijeku Dravu u dužini od šest kilometara s biciklističkom stazom, odmorištem s klupama i uređenim hortikulturalnim pojasom.

Osim šetnice, koja se optimistično najavljuje za kraj 2021. godine, Donji grad će dobiti i novu luku za pristajanje kruzera. Budući da je riječ o tehnološki i građevinski iznimno kompliciranom zahvatu, rok za njezin dovršetak je pet godina, odnosno do kraja 2023.

Kod bivše Kožare nastavljaju se radovi vrijedni 30 milijuna kuna, a trebali bi biti gotovi do kraja 2021. godine. Tamo se postavlja armirano-betonski zid za obranu od poplava, pješačko-biciklistička staza i zeleni pojas te mali amfiteatar kao zanimljivo arhitektonsko-turističko rješenje.

U Hrvatskim vodama najavljuju i izgradnju obaloutvrde na lijevoj obali Drave kod ZOO vrta, ali i na desnoj strani prema Višnjevcu, duž nasipa Osijek-Višnjevac, sve do Hipodroma. I na ovom dijelu obaloutvrde planira se uređenje i postavljanje svih modernih urbanih sadržaja.

Na kraju, najavljeno je i otvaranje starog toka Drave, za što će biti potrebno napraviti prokop duljine 1,5 km kod Josipovca. Tamo će se također urediti pješačko-biciklistička staza.

Izvor: Osijek 031

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.