Bez obzira na vremenske prilike, vinogradari se 22. siječnja okupljaju u vinogradima na blagoslovu vinove loze. Čokote okite kobasicama, slaninom i kulenovima, kako bi berba ujesen bila rodna. Ta se tradicija održava i u Slavoniji i Baranji. Tako se dvadeset i drugu godinu zaredom, u organizaciji Vinskog klastera Srijema, održava Vinkovo u Iloku, tradicionalna manifestacija obilježavanja i proslave blagdana svetog Vinka. Od 22. do 26. siječnja posjetitelji će uživati u obilju dobrog vina, hrane i odlične zabave. U Feričancima se, kao i svake godine, održava Feričanačko vince, a Trnavi blagoslov trsova i loze predvodi đakovačko – osječki nadbiskup, monsinjor Đuro Hranić.

Tradicionalnu proslavu i druženje na Banovom brdu osmislila je i vinarija Vino Belje.
– Za nas vinare to je dan kad na svjetlo dana iznesemo nova vina i poslušamo prve komentare ljubitelja vinske kapljice, rekla je Suzana Zovko glavna enologinja u Belju. Direktor Belja Davor Bošnjaković ponosan je na beljsku vinariju i tri milijuna čokota oko nje te na više od 1500 posjetitelja koji će danas u njoj kušati vina. Komentirao je i prošlogodišnju berbu koja, zbog vremenskih nepogoda i nije bila najnaklonjenija vinogradarima.
A Ljiljana Vajda-Mlinaček iz Marketinga, turizma i korporativnih komunikacija istaknula je kako im je Vinceška važna i zbog početka nove turističke sezone. Malo sunca, nakon desetak dana, u Slavoniji i Baranji prvi su znak da bi molitve vinara o rodnoj godini mogle biti uslišene. Jer mudra stara izreka kaže: “Kad za Vinkovo sunce sije, dobroga se vina pije”.

Izvor: Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.