Trećeg veljače je portal američkog Wall Street Journal objavio članak Waltera Russella Meada, visokog istraživača za strategiju i politiku Instituta Hudson, pod naslovom “Kina je pravi bolesnik Azije”. Autor je pripisao epidemiju upale pluća uzrokovana novim koronavirusom kineskoj vladi i temeljem mnogih pretpostavki opisao kakav je epidemija udarac za kinesko gospodarstvo . Također je nagovijestio da će se slični nesretni događaji ponavljati u Kini i izrazio vjerovao da će epidemija zaprijetiti svjetskom gospodarstvu te je odlučno potaknuo transnacionalna poduzeća da uklone kineske segmente iz svojih lanaca opskrbe, odnosno da se “desiniziraju”.

Epidemija je zajednički neprijatelj cijelom čovječanstvu. Od izbijanja epidemija upale pluća uzrokovane novim koronavirusom je već nekoliko desetina zemalja i više međunarodnih organizacija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, pohvalilo mjere za kontrolu i liječenje koje poduzima Kina te ih opisalo kao pozitivan primjer, izražavajući želju za podrškom Kini u borbi protiv epidemije. No, u velik broj poteza SAD-a odražava histeričnu bolest: prva je zemlja koja je podigla upozorenje o putovanju u Kinu na najvišu razinu, odnosno na istu razinu sa zemljama u ratu te je zabranila američkim građanima da putuju u Kinu. Također je prva zemlja koja je povukla osoblje iz konzulata u Wuhanu, prva je inicirala povlačenje dio osoblja iz veleposlanstva i prva je proglasila sveobuhvatne restriktivne mjere za ulazak kineskih građana, zabranjujući ulazak u SAD strancima koji su u proteklih 14 dana putovali u Kinu. Osim toga su mnogi američki političari iskoristili raznovrsne prilike za klevetanje Kine. Wilbur Ross, američki ministar za trgovinu je izjavio kako će “kineska epidemija pomoći u povratku radnih mjesta u SAD”.

Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a, je tijekom svog posjeta srednjoj Aziji javno blatio odnose Kine i susjednih zemalja. Još gore, Tom Cotton, američki senator, se zalaže za “zabranu Kine”, tražeći da “svi Amerikanci odu iz Kine”.

Bolesno ponašanje je uzrokovano bolesnim mentalitetom. Članak Waltera Russella Meada je upravo prikaz mentaliteta dijela osoblja iz političkih, znanstvenih i medijskih krugova SAD-a. U sadržaju članka nije bilo ništa novo, već je samo pun starih riječi o teoriji geopolitike, Hladnom ratu, nultoj sumi i Americi na prvom mjestu. Čitatelji su iznenađeni hladnokrvnim stavovima u članku. naslov članka također javno prikazuje čistu rasnu diskriminaciju i etničku predrasudu autora. John Pomfret, bivši dužnosnik dopisništva Washington Posta u Pekingu, je nedavno u svom članku istaknuo da, suočeni s epidemijom, pojedinci u SAD-u opet provode etničku diskriminaciju prema Kinezima, kao nekoliko stoljeća ranije.

Bilo koji normalan čovjek znao da, kada smo suočeni s epidemijom, ne smijemo izgubiti osnovno suosjećanje, niti ne smijemo profitirati škodeći interesima drugih ljudi. Bolesno ponašanje svakako ne možr izbrisati kineske napore u borbi protiv epidemije i kineske doprinose zdravstvu čovječanstva, niti predrasude i neprijateljstvo pojedinca neće dovesti do recesije kineskog gospodarstva. Kineski narod jasno zna da će poteškoće na životom putu uvijek pomoći osobi da postane bolja. Kao što je kineski predsjednik Xi Jinping rekao na sastanku sa Samdechom Hunom Senom, premijerom Kambodže: “Kineski narod se podizao iz bezbrojnih poteškoća. Kina ima uvjerenje i sposobnost za pobjedu nad epidemijom.” Kineska izreka kaže, dok pokvaren stoji na obali, prolazi tisuću brodova, a pored bolesnog drva tisuću zdravih drva u šumi dočekaju proljeće, kad se završi epidemija, cijeli svijet će saznati tko je pravi “bolesnik”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.