Velika izvanredna javna situacija je uvijek mjerilo za učinkovitost vladajuće moći. Nedavno je na 12. sastanku Odbora za sveobuhvatno produbljivanje reforme Centralnog komiteta Komunističke partije Kine kineski predsjednik Xi Jinping iznio zaključke o epidemiji koja ima najveću brzinu i opseg širenja i najteža je za kontrolu od osnutka Narodne Republike Kine: “borba protiv epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom je veliki ispit za državni sustav i moć upravljanja.”

Xi Jinping je 25. siječnja vodio sastanak Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta KP Kine na kojem su još jednom razmotreni planovi za angažman i mobilizaciju u prevenciji i kontroli epidemije, naročito liječenje pacijenata. Tijekom 40 dana nakon ovog sastanka je Xi 6 puta vodio sastanke Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta o borbi protiv epidemije, na kojima su uočeni nedostaci u radovima i razmotreni načini za usavršavanje posla gdje je to potrebno te je ovaj veliki hitni javni slučaj iskorišten za unapređenje sustava i moći modernog upravljanja države.

U ovom iznenadnom ispitu je borba protiv epidemije je postala narodna borba u kojoj su prikazani prednost i moć kineskog upravljanja. Xi Jinpingov koncept vođenja borbe je da je sve za narod i sve od naroda. U kratkom vremenu su svako stambeno naselje i svako selo na teritoriju Kine mobilizirani i organizirani. Cijeli narod zajedno radi na prevenciji i kontroli virusa te svaka društvena ćelija središnje vlade lokalne vlasti igra pozitivnu ulogu, a milijarda i 400 milijuna kineskih građana, s istim ciljem, pomažu jedni drugima i izgrađuju čvrstu narodnu obrambenu liniju.

Cijela zemlja je pod jedinstvenom vodstvom. “Pobjeda u Wuhanu predstavlja pobjedu u pokrajini Hubeiju, a pobjeda u Hubeiju predstavlja pobjedu u cijeloj zemlji.” Pod vodstvom kineskog predsjednika je društveni sustav Kine pokazao ogromne prednosti, a podrška svih krugova i svih industrija doprinosi borbi protiv epidemije u Wuhanu. Više od 40 tisuća pripadnika medicinskog osoblja, od milja nazvanih “najljepšim zdravstvenim borcima”, je doputovalo u epidemijsko područje, dvije posebne bolnice za epidemiju su dovršene u čudesnih 10 dana, medicinske i životne potrepštine se sa svih strana Kine dostavljaju u Hubei.

Borba je pokazala odlučnu reakciju protiv od virusa. Xi je dva puta bio na inspekciji prve linije borbe u Pekingu i pratio prevenciju i kontrolu epidemije te znanstveno istraživanje. Francuska znanstvenica Sonia Bressler je rekla da se u ključnom trenutku borbe protiv epidemije kineski predsjednik Xi Jinping na prvoj liniji borbe obratio građanima, što nije samo ohrabrilo kineske građane, već je i cijelom svijetu pružilo uvjerenje jer je vidio čvrstu odlučnost i jaku volju Kine za pobjedu nad epidemijom.

Borba se vodi i uz globalnu suradnju. Povodom nove situacije širenja virusa u drugim zemljama je Kina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji donirala 20 milijuna američkih dolara za suradnju borbi protiv bolesti COVID-19, kako bi pomogla zemljama u razvoju u povećanju sposobnosti reakcije na epidemiju i praktičnim korakom realizirala koncept zajednice koja dijeli sudbinu za čovječanstvo, čime ispunjava odgovornost velike svjetske zemlje. Istovremeno je Kina uspostavila i mehanizam za intenzivnu komunikaciju sa SZO-om, EU-om, Afričkom unijom, ASEAN-om, Južnom Korejom, Iranom i drugim svjetskim organizacijama, kao i zemljama teško pogođenim epidemijom te s njim podijelila informacije i poslala stručne ekipe u te zemlje za suradnju.

Od osnutka Narodne Republike Kine 1949., do iniciranja koncepta modernizacije državnog sustava i moći upravljanja na trećem plenumu 18. saziva Centralnog komiteta KP Kine u 2013. i iniciranja unapređenja modernizacije državnog sustava i moći upravljanja na Četvrtom plenumu 19. saziva Centralnog komiteta KP Kine 2019. te velikog ispita bolesti COVID-19 za državni sustav i moć upravljanja, KP Kine je vodila kineski narod, neprestano svladavajući poteškoće i poboljšavajući državni sustav i moć upravljanja. U borbi protiv bolesti COVID-19 će narodna borba pod vodstvom Xi Jinpinga sigurno biti još jedan dokaz velike snage kineskog upravljanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.