Interakcija između Kine i Europe treba biti pozitivan krug koji omogućuje uzajamni uspjeh, a ne utakmica za izbacivanje koja će rezultirati samo jednim pobjednikom, rekao je u nedjelju kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je navedeno izjavio tijekom razgovora o vezama Kine i Europe na tiskovnoj konferenciji na marginama godišnjeg nacionalnog zakonodavnog zasjedanja.

“Kina i Europska unija (EU) ne bi trebale biti sustavni protivnici,” rekao je Wang. “Trebaju biti sveobuhvatni strateški partneri.”

Pandemija bolesti COVID-19 je kriza bez presedana, koja zahtijeva da se Kina i Europa izdignu iznad ideoloških razlika, odbace samoispunjavajuće sumnje i pošalju zajedničku poruku solidarnosti i suradnje, rekao je.

Kina i EU održavaju komunikaciju oko održavanja 22. sastanka čelnika Kine i EU-a čim je ranije moguće te istražuju mogućnost održavanja posebnog samita Kine i EU-a čim bude prikladno, rekao je Wang.

Obje strane rade da dovršetku pregovora o investicijskom sporazumu Kine i EU-a unutar ove godine i širenju uzajamno korisne suradnje u područjima povezanosti, zaštite okoliša, digitalnog gospodarstva i umjetne inteligencije, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.