Lažljivi Mike Pompeo, američki državni tajnik, ovih dana opet vuče pogrešne poteze te je izjavio je da je kineska pomoć Africi “prazno obećanje”, klevećući plodove Izvanrednog samita Kine i Afrike o solidarnosti protiv bolesti COVID-19.

— Kinesko-afrička suradnja protiv pandemije u podacima

Zapravo, tko su pravi prijatelji Afrike, a tko samo priča prazne priče je afričkim narodima jasnije nego bilo kome. Nakon izbijanja epidemije su si Kina i Afrika međusobno pružile najpotrebniju pomoć. Kina je na afričku dijasporu u Kini pazila kao na članove obitelji. Od više od 3000 afričkih studenata u pokrajini Hubei i gradu Wuhanu je jedan obolio od bolesti COVID-19 i bio je brzo izliječen, a ostali su sigurni i zdravi. Što više, Kina je uvijek ispunjavala obećanja Africi.

Kad je izbila pandemija u Africi je Kina je odmah pružila pomoć, odnosno donirala veliki broj medicinskih potrepština afričkim zemljama i Afričkoj uniji, poslala ekipe medicinskih stručnjaka u 11 zemalja, organizirala 30-tak video sastanaka kineskih i afričkih stručnjaka i održala gotovo 400 različitih tečajeva obuke, a liječnici i medicinski radnici 46 kineskih stalnih medicinskih ekipa u Africi su također aktivno sudjelovali u lokalnoj borbi protiv pandemije.

— Druge konkretne mjere

Na nedavnom Izvanrednom summitu Kine i Afrike protiv bolesti COVID-19 je kineski predsjednik Xi Jinping istaknuo da dvije strane trebaju zajedno izgraditi kinesko-afričku zajednicu medicine i zdravstva i još čvršću kinesko-afričku zajednicu koja dijeli sudbinu te je pokrenuo više suradničkih inicijativa, uključujući pravo afričkih zemalja da budu prioritetni korisnici nakon dovršetka razvoja cjepiva protiv bolesti COVID-19 i odgodu povrata zajmova čiji rok povratka ističe do kraja 2020. relevantnih afričkih zemalja Kini bez kamata, u okviru Kinesko-afričkog suradničkog foruma itd.

Ove praktične i konkretne mjere pokazuju srdačnost, nastojanja i potporu Kine Africi u borbi protiv pandemije i oporavku gospodarstva, što je zadobilo pohvale afričkih prijatelja i međunarodnih organizacija. Raphael Tuju, generalni tajnik vladajuće kenijske stranke Jubilee je prokomentirao kako je Kina stvarno “stajala s afričkim narodima i zajedno svladavala poteškoće”. Jean Claude Gakosso, ministar vanjskih poslova Republike Kongo, smatra da, jedino čovjek u nevolji shvaća tko mu je pravi prijatelj. Fitch, međunarodna agencija za ocjenjivanje je procijenila da će kinesko obećanje o odgodi ili smanjenju dugova zemljama s tržištima nastajanju, uključujući afričke zemlje, biti korisno za olakšavanja pritiska na likvidnost kapitala u ovom razdoblju.

— Prava prazna “američka pomoć”

No, tijekom pandemije je lažljivi Pompeo više puta govorio o donacijama međunarodnoj zajednici za borbu protiv bolesti COVID-19. Međutim, novinska agencija AP je nedavno otkrila kako je više od 20 međunarodnih organizacija za pomoć uputilo pismo američkoj administraciji naglašavajući da je u borbi protiv pandemije “bilo vrlo malo američke humanitarne pomoći ili čak nije postojala”. Također, više afričkih zemalja je najavilo da nikad nije primilo tzv. velike medicinske donacije iz SAD-a, a kada je odgovarao na to pitanje je John Nkengasong, direktor afričkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao: “na žalost, ne mogu Vam pružiti konkretnu brojku.” Međunarodna zajednica je dokazala praznu “američku pomoć”.

— Poznato stanje Afroamerikanaca

Što još ironičnije, Pompeo i njegovi kolege uopće ne vide rasističku diskriminaciju u svojoj zemlji, glumeći ništa nisu čuli o smrti Afroamerikanca Georgea Floyda zbog policijske brutalnosti, no, suprotno, napadaju tzv. kinesku “rasističku diskriminaciju” u borbi protiv epidemije, fabricirajući glasine o “nepravednom tretmanu Afrikanaca u Kini”. Međutim, novinska agencija AFP i drugi mediji su nakon istrage otkrili da su videozapisi na internetu krivotvoreni. Ochuko, službenik Ministarstva informacije i kulture Nigerije je prokomentirao kako su upravo zbog toga što zapadni svijet na čelu sa SAD-om manipulira javno mišljenje, fabricira i uređuje videozapise te ih objavljuje na društvenim mrežama, “sva kriva razumijevanja došla zbog pristranog tumačenja”. Musa Faki Mahamat, predsjedavajući komisije Afričke unije, je također jasno naglasio da pojedine sile, koristeći trenutnu situaciju, pokušavaju isprovocirati afričko-kinesko prijateljstvo, “nikako to nećemo dozvoliti”.

“Afrika i Kina su prijatelji, a također i suigrači i ne postoji nikakav čimbenik koji može promijeniti afričko-kineske prijateljske odnose ili im naškoditi,” Musa Faki Mahamat je izrazio mišljenje afričkog naroda. Predlažemo da Pompeo ipak usmjeri svoju pozornost u borbu protiv epidemije u svojoj zemlji ili ozbiljno razmisli kako pružiti pomoć Africi, možda bi na taj način još mogao izbjeći naslova “najgoreg državnog tajnika u povijesti”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.