Američki državni tajnik Mike Pompeo je 29. lipnja u izjavi proglasio da će, zbog kineskog zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu, SAD od istog dana zaustaviti izvoz obrambene opreme u Hong Kongu i poduzeti restriktivne mjere na izvoz obrambene tehnologije i vojno-civilne tehnologije prema ovoj posebnoj upravnoj regiji Kine. Pompeo, koji je nekad obećao da će stajati uz “narod Hong Konga” je suočen s usvajanjem Zakona o sigurnosti Hong Konga i zajedničkom težnjom građana Hong Konga za sigurnim društvom, napokon pokazao svoje pravo lice i želju da tzv. sankcijama omete razvoj Hong Konga i blokira put Kine. No, bez obzira na bilo kakve mjere ili sankcije, na kraju je ovo još jedna politička farsa.

— Zašto je donesen Zakon o sigurnosti za Hon Kong i zašto ga Pompeo ne želi vidjeti?

Od prošlog lipnja, kada su počeli incidenti uzrokovani izmjenom propisa u Hong Kongu, uz organizaciju i poticaj stranih sila, su nakon nekog vremena eskalirali nasilni i teroristički slučajevi na ulicama Hong Konga, što je postalo teška prijetnja stabilnosti Hong Konga i državnoj sigurnosti Kine. Prilikom suočavanja s takvom opasnom situacijom bi dopuna zakonskih nedostataka u zaštiti državne sigurnosti bila neizbježna odgovornost bilo koje zemlje. No, SAD i Pompeo, iako imaju veliki broj zakona o sigurnosnim pitanjima u svojoj zemlji, histerično napadaju kinesko zakonodavstvo.

Sve više činjenica dokazuje kako su upravo SAD glavna prljava ruka iza incidenta u Hong Kongu od prošlog lipnja. Američka Nacionalna zaklada za demokraciji, koja je osnovana zakonom U Državnom kongresu, se dugo godina upliće u poslove Hong Konga. Kako su otkrili mediji u Hong Kongu ta zaklada je od 1995. do početka 2015. ukupno financirala oporbu s više od 3,95 milijuna američkih dolara. Američki časopis “Times” je također nedavno otkrio kako je samo u prošloj godini ta zaklada potrošila 643 tisuća dolara na razne “projekte” u Hong Kongu. No, to je samo vrh ledenog brijega u cijeloj priči kako američki političari napadaju Kinu i uznemiravaju Hong Kong. Na primjer, Pompeo, koji je nekad bio čelnik obavještajne uprave, je više puta primio zločince krive za nerede u Hong Kongu i javno podržao njihove djelatnosti. Danas, kad vide da ovi zločinci gube snagu, su Pompeo i njegovi kolege došli do toga da izravno podržavaju uznemiravanje Hong Konga, a tzv. “sankcije” su dokazale njihove prave namjere.

— Koliko američke restriktivne mjere mogu opstruirati Hong Kong

Kao što je Carrie Lam, izvršna upraviteljica Posebne upravne regije Hong Konga rekla 30. lipnja, SAD svake godine od Hong Konga dobiju suficit 30 milijardi dolara i sad traže da svaki izvoznik obrambene i vojno-civilne opreme prvo aplicira za dozvolu izvoza, što ne znači zabranu izvoza, a osim toga, za mnogo od tih proizvoda ili djelatnosti postoje alternative, tako da te “sankcije” imaju vrlo vrlo mali utjecaj na Hong Kong. Paul Chan, direktor Financijskog odjela Posebne upravne regije Hong Konga je također istaknuo da Hong Kong već dugo vremena slabo uvozi najrazvijenije tehnologije iz SAD-a. Očito je da će praktični utjecaj na restriktivnih mjera SAD-a Hong Kong biti skroman.

U suštini, sudbina i budućnost Hong Konga su intenzivno povezane s domovinom, što vanjski pritisak neće promijeniti. Trenutno Hong Kong ima dovoljno deviznih rezervi, a gospodarski razvoj i financijsko stanje su dugoročno održali pozitivan trend te će implementacija Zakona o sigurnosti za Hong Kong samo povećati stabilnost društva te prestrašiti i kazniti te zločince koji uznemiravaju Hong Kong. Predlažemo da se Pompeo i njegovi kolege što ranije probude i shvate realnu situaciju, kako se ne bi doveli u neugodan položaj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.