Američki državni tajnik Mike Pompeo nedavno je u obraćanju u Nixonovoj zakladi zlonamjerno napadao kinesku vladajuću partiju, a istovremeno je “pohvalio” kineski narod, očekujući izazvati antagonizam između dviju strana i izazvati konfrontaciju i nered unutar Kine, čime stvori svoj cilj. Richard Haass, predsjednik Vijeća za vanjske odnose SAD-a, je u članku napisao kako su Pompeove žestoke riječi zapravo dokazale da uopće “ne razumije Kinu”. Zaista, Pompeo potpuno pogrešno razumije kinesku situaciju, a kinesku vladajuću partiju je blatio radi svojih osobnih interesa, što je apsurdno i glupo te je izazvalo prezir i ismijavanje Kineza i međunarodne zajednice.

— 95% povjerenja u kinesku Vladu: rezultat anketa stranih institucija

Javnost ima najveće pravo ocjene sposobnosti vladajuće partije. Kineska Vlada se više godina zaredom prema visini povjerenja nalazilo među prvim mjestima na ljestvicima koje su objavile prestižne međunarodne institucije za javno mnijenja. Tri stručnjaka iz Škole Kennedy Sveučilišta Havard su, nakon istraživanja u Kini koje je trajalo desetak godina, zaključila da je više od 93% kineskih građana zadovoljno središnjom vladom, smatrajući da ke široka podrška građana izvor velike otpornosti Komunističke partije Kine. Poznata konzultantska tvrtka Edelman je u nedavnom izvješću obavijestila da povjerenje kineskog naroda vladi iznosi 95%, Kina se po tom indeksu treću godina zaredom nalazi na prvom mjestu u svijetu. Zašto kineska vlada uživati toliko visoko povjerenje naroda? Suštinski razlog to što je već od dana osnivanja KP Kina nemna nikakve osobne interese, već stavlja interese naroda na prvo mjesto. Zahvaljujući tom pravilu je tijekom 70-tak godina od osnutka Narodne Republike Kine kineska vladajuća partija pretvorila Kinu iz nekadašnje siromašne i slabe zemlje u sadašnju drugu najveću ekonomiju na svijetu te u ogromnoj mjeri poboljšala život građana. Tijekom borbe protiv epidemije COVID-19, je opet jasno prikazano načelo KP Kine, tj. Da su “narod i život iznad svega” i zato je Kina mogla u malo više od tri mjeseca postići konkretne rezultata u kontroli epidemije.

S druge strane, kineski narod, koji je u povijesti svladao bezbrojne nevolje i poteškoća, neobično cijeni mir i stabilnost koje nije bilo lako postići te su vrlo oprezni prema djelovanja SAD-a u drugim zemljama s opravdanjem “slobode” i “demokracije” i svjesni su kako su američki političari počinili krvoproliće i izazvali nestabilnost u svijetu radi osobnih interesa, a kineski narod nikako neće dozvoliti istu priču na svojoj teritoriji.

— Pompeo “brine” za kineski narod dok je više od 140 tisuća Amerikanaca umrlo u epidemiji?

U ovom trenutku je broj oboljelih bolesti COVID-19 premašio 4 milijuna s više od 140 tisuća umrlih, no američki političari su zauzeti bacanjem odgovornosti, stranačkim sporovima i suzbijanjem Kine, umjesto spašavanjem života svojih građana… Riječ “narod” uopće se ne vidi u njihovoj glavi. Kao glavni diplomat SAD-a, Pompeo, zanemarujući život svojih građana, velikim snagom brine za “kineski narod”, je li to zbog tzv. “velikodušnosti” ili tajnih zlih namjera?

— 48% VS 80%

Nedavno je Centar za istraživanje javnih poslova AP-NORC objavio rezultate ankete u koje je pokazalo kako 80% Amerikanaca smatra da je zemlja na putu prema krivom smjeru, što je rekordan udio otkada je sadašnja administracija stupila na vlast. Istovremeno, prema spomenutoj anketi Edelmana, stopa povjerenja američkih građana u svoju Vladu samo iznosi 48%, što je znatno niže od globalne prosječne razine od 65%. Dok gube podrške građana, Pompeo i njegovi kolege se ne propitkuju, nego krive drugu zemlju čija vlada uživa mnogo više povjerenja među građanima, što je totalno glupo ponašanje.

Pompeo i njegove pristalice trebaju biti svjesni da, “napad na Kinu” nije lijek za rješenje njihovih problema, a blaćanje Kine neće pomoći u osvajanju podrške svojih građana. U očima 1,4 milijarde pripadnika kineskog naroda, Pompeove riječi su pune nerazumnosti i laži i što više napetosti izazivaju, više kineza vjeruje u svoju vladu. Kao što je rekao Daniel Russel, nekadašnji pomoćni državni tajnik SAD-a, Pompeov pokušaj je “staromodan i bezuspješan”, i samo postiže suprotan rezultat. Možda bi bilo bolje da šuti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.