Sedmog kolovoza je Odjel riznice SAD-a proglasio tzv. sankcije prema više dužnosnika kineske vlade za poslove Hong Konga i lokalnih dužnosnika vlasti Posebne upravne regije Hong Kong, čime su se, nakon Zakona o samoupravi Hong Konga, SAD još jednom s opravdanjem „slobode“ grubo uplele u poslove Hong Konga koji pripadaju unutrašnjim poslovima Kine te prekršile međunarodno pravo i osnovna pravila međunarodnih odnosa. No, međunarodna zajednica je već davno prepoznala prave namjere pojedinih američkih političara koji uvijek uznemiruju svijet, a u suštini ne brinu za prava ili slobodu građana Hong Konga, već jednostavno podupiru zločince koji se protive Kini i stvaraju nered u Hong Kongu. Društvena je realnost da većina građana Hong Konga podržava zakon o državnoj sigurnosti u Hong Kongu, a što više američki političari izazivaju nerede, sve se jasnije vide njihove zle namjere za uništavanje mehanizma „jedne zemlje dva sustava“ i suzbijanje razvoja Kine. No, njihovi smiješni potezi će sigurno završiti uzaludno.

— „Trebam li poslati Trumpu 100 dolara kako bi imao nešto moje za ‘zamrznuti’?„

Od objavljivanja Zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu, pojedini američki političari stalno prijete „sankcijama“ kineskim dužnosnicima, na što je Carrie Lam, direktorica Posebne upravne regije Hong Kong s ismijevanjem ustvrdila da nema imovine u SAD-u, niti ne teži za tom zemljom.“ Ovaj put su SAD zaprijetile „zamrzavanjem imovine“, „zabranom transakcija“ i drugim besramnim igrama, o čemu je Carrie Lam 8. kolovoza, predstavljajući svoje kolege koji su postali cilj SAD-a, rekla kako „se ne boje nikakvih prijetnji“. Isti dan je Luo Huining, direktor Ureda za vezu kineske središnje vlade u Posebnoj upravnoj regiji Hong Konga rekao, „nemam nijedan cent imovine u inozemstvu, zar nisu takve sankcija uzaludne? Naravno, mogu gospodinu Trumpu poslati 100 dolara, kako bi imao nešto moje za ‘zamrznuti’.“ Brojni analitičari smatraju kako su njegove riječi prava pametna satira američkih prijetnji „sankcijama“.

— Zakon o državnoj sigurnosti je garancija sigurnosti jedne zemlje

Od početka incidenata oko dopune propisa u Hong Kongu prošlog lipnja su, uz poticaj inozemnih sila, radikalni i nasilni zločinci u Hong Kongu nerazumno napadali javne institucije, paralizirali promet, tukli građane, pljačkali i palili dućane na ulicama i teško osporili krajnju liniju principa “jedna zemlja, dva sustava”, čime su postali teška prijetnja državnoj sigurnosti. Kao što je Jurij V. Tavrovski, poznati sinolog iz Rusije i profesor na Sveučilištu narodnog prijateljstva Rusije rekao, prije zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu, u toj regiji je postojao pravosudni vakuum u državnoj sigurnosti, čime je Hong Kong gotovo postao „obećano mjesto“ za teroriste i nasilnike. Srećom je Zakon o državnoj sigurnosti u Hong Kongu pravovremeno stupio na snagu čime je osigurana sigurnost „Bisera istoka“.

Doista, zakon o državnoj sigurnosti je garancija sigurnosti jedne zemlje i u skladu je sa zakonskom praskom raznih zemalja. Donošenje Zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu je ispravilo dugoročni zakonski nedostatak u ovoj posebnoj upravnoj regiji Kine i koristi osiguranju dugoročnog mira i stabilnosti Hong Konga. Do sada je već nekoliko milijuna građana Hong Konga svojom voljom potpisima izrazilo podršku Zakonu o državnoj sigurnosti u Hong Kongu, čime su dokazali kako ovaj Zakon odgovara na zahtjeve građana i potrebno ga je provesti. Od stupanja na snagu ovog zakona, građani Hong Konga govore kako su osjetili i vidjeli pozitivne promjene društvene atmosfere i izrazili su uvjerenje da će se Hong Kong vratiti na razvojni put prosperiteta.

Činjenice su već dokazale da upravo nasilnici škode pravima i slobodama građana Hong Konga, a Zakon o državnoj sigurnosti nudi pravu priliku povratku normalnog društvenog života u Hong Kongu, preuzimanju ispravnog položaja pravosuđa i povratku mira i stabilnosti u Hong Kong. Ove činjenice su također dobile priznanje međunarodne zajednice. Na nedavnom 44. sastanku Odbora za ljudska prava UN-a je više od 70 zemalja izrazilo podršku Zakonu o državnoj sigurnosti u Hong Kongu te pozvalo povezane zemlje da odmah zaustave miješanje u kineske unutrašnje poslove korištenjem pitanja Hong Konga. Sve ovo prikazuje zajednički stav i pravedan glas međunarodne zajednice.

— Ljepši i mirniji Hong Kong nije u očekivanjima pojedinih američkih političara sa skrivenim političkim namjerama

Sve je jasnije kako pojedini američki političari u suštini ne žele vidjeti oporavak društvenog reda u Hong Kongu i čak ne brinu za interese više od 1300 američkih poduzeća i 85 tisuća Amerikanaca u Hong Kongu, već su spremni po svaku cijenu uništavati mehanizam „jedne zemlje dva sustava“ i suzbijati razvoj Kine, čime ostvaruju svoje skrivene političke ciljeve.

Međutim, bez obzira kakve nerede izazvali, neće nikako uplašiti kineski narod, već će međunarodna zajednica samo bolje prepoznati njihove zle namjere. Ovi američki političari korištenjem Hong Konga kao šahovske figure, neprekidno izazivaju incidente, čime guraju kinesko-američke odnose u opasnu situaciju i škode interesima kineskog i američkog naroda. No, kineska strana svakako neće dozvoliti njihovo nerazumno djelovanja, a njihove tzv. „sankcije“ su sasvim uzaludne.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.