Kineska inozemna trgovina ima uvjete i sposobnosti za postizanje visoko kvalitetnog razvoja, čak iako je bolest COVID-19 zadala težak udarac globalnom tržištu, rekao je Ni Yuefeng, šef Glavne carinske uprave, u intervjuu za agenciju Xinhua.

Prema procjenama Svjetske trgovinske organizacije, obujam globalne trgovine robom će na godišnjoj razini potonuti za približno 18,5% u drugoj polovici godine i za oko 13% kroz 2020.

Unatoč rastućim nesigurnostima na svjetskom tržištu je kineska inozemna trgovina posljednjih mjeseci nadmašila tržišna očekivanja. Ukupan obujam inozemne trgovine je u srpnju narastao za 6,5%, s izvozom koji je narastao za 10,4% i uvozom koji se povećao za 1,6%.

Usprkos smanjenju globalnog trgovinskog tržišta, udio Kine postaje veći, što ukazuje na rastuću konkurentnost sektora i povećanje mogućnosti za obuzdavanje pritiska, rekao je Ni.

Prema Niju je udio kineskog izvoza na globalnom tržištu narastao za 0,1 postotni bod. Dok se gospodarstvo pokušava oporaviti, udio bi mogao daljnje narasti, rekao je Ni.

U najnovijoj prognozi iz lipnja je Međunarodni monetarni fond predvidio da će Kina biti jedno od nekoliko gospodarstava koja će ove godine ostvariti pozitivan rast.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.