Uz crnu pozadinu, četiri dimnjaka Bijele kuće puštaju ogromne brojne crvene viruse koji su gotovo progutali četiri slova naslova „TIME“ – riječ je o naslovnici najnovijeg izdanja američkog časopisa „Time“. Poruka naslovnice je više nego jasna: zbog napuštanja i zloupotrebe dužnosti američkih političara iz Bijele kuće, SAD su izgubile kontrolu nad epidemijom koja se širi svakim krajem zemlje.

— Slučajevi u Bijeloj kući i Pentagonu nisu slučajni

Protekli tjedan u SAD-u je svaki dan zabilježeno oko 46 tisuća novih slučajeva, za što je 12% više od prosječnog broja u prošla dva tjedna. Bijela kuća, simbol SAD-a, je postala zona teško pogođena epidemijom bolesti COVID-19. Prema američkom mediju ABC-u (American Broadcasting Company), broj slučajeva zaraze u Bijeloj kući je narastao na 34, uključujući i predsjednika zemlje. Kako je rekao Anthony S. Fauci, vrhunski epidemiolog iz SAD-a, Bijela kuća je bila domaćin „super širenja”. Istovremeno s Bijelom kućom je objavljeno upozorenje i u Pentagonu: potvrđeno je kako je zaražen jedan visoki časnik Obalne straže, a rezultat toga je da više visokih časnika, uključujući generala Marka Milleyja, zapovjednika zajedničkog Glavnog stožera, mora u samoizolaciju.

No, slučajevi u Bijeloj kući i Pantagonu nisu slučajni, već su sami postali žrtvom vlastitih zlih dijela u stavljanju politike i osobnih interesa iznad znanosti i života. Sve ovo je još jednom dokazalo čisti neuspjeh njihovih mjera za prevenciju epidemije. Prestižni časopis New England Journal of Medicine je 8. listopada u uvodniku naslovljenom „Umiranje u vakuumu vodstva“ prokomentirao kako je epidemijska kriza ispit sposobnosti vodstva, a SAD nisu položile taj ispit i američki političari su pretvorili krizu u tragediju. Istog dana je Rick Bright, nekadašnji dužnosnik američke Uprave za napredno biomedicinsko istraživanje i razvoj u autorskom članku u listu Washington Post kritizirao američku saveznu administraciju zbog politizacije epidemije i uzrokovanja smrti stotina tisuća američkih građana. Portal časopisa The Atlantic je početkom ovog mjeseca je u članku činjenicama prokazao gotovo 60 laži američkog predsjednika Trumpa o testiranju virusa, razvoju cjepiva, odgovornosti Kine itd., komentirajući kako je upravo Trump najveći izvor laži o pandemiji bolesti COVID-19.

— SAD postale glavni rizik u oporavku svjetskog gospodarstva

Prikrivanje, laži, prebacivanje odgovornosti… podrška američkoj administraciji pada zahvaljujući djelovanju u borbi protiv epidemije. Nedavno objavljeni rezultati ankete u zajedničkoj organizaciji novinske agencije Reuters i konzultantske tvrtke Ipsos su pokazali kako od oko tisuće odraslih ispitanika u SAD-u, njih 55% ne vjeruje informacijama iz Bijele kuće o epidemiji, 57% od njih se ne slaže s reakcijama administracije na epidemiji, a 65% od njih smatra „da je administracija ozbiljnija prema epidemiji, predsjednik ne bi bio zaražen“. No, što je zabrinjavajuće za cijeli svijet, SAD su već postale najveći teret za borbu protiv pandemije i gospodarski oporavak. Reuters je nedavno naglasio da su SAD postale glavni rizik za oporavak svjetskog gospodarstva.

No, kad je riječ o američkim građanima, pravi mrak još nije došao. Dr. Fauci je predvidio da će bez učinkovite prevencije na jesen i zimu, broj umrlih od bolesti COVID-19 iznositi 400 tisuća. Rick Bright također je upozorio da „zemlja upravo slijepo leti u ono što bi moglo biti najtamnija zimu u modernoj povijesti“. Zar će američki političari jednostavno i hladnokrvno gledati kako umire sve više građana?

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.