Kineski izaslanik je u ponedjeljak rekao kako je tražiti od Kine da sudjeluje u “trilateralnim pregovorima o kontroli naoružanja” nepošteno, nerazumno i neizvedivo.

Geng Shuang, čelnik kineske delegacije i zamjenik stalnog predstavnika Kine pri Ujedinjenim narodima (UN-u) je u izjavi, upućenoj na općoj raspravi Prvog odbora 75. zasjedanja Opće skupštine UN-a, odbacio takozvane “trilateralne pregovore o kontroli naoružanja” koje su nedavno napuhale Sjedinjene Američke Države.

Geng je istaknuo kako su Sjedinjene Američke Države nedavno imenovale Kinu kao “treću najveću nuklearnu silu na Zemlji”, napuhale “utrku u nuklearnom naoružanju između SAD-a, Rusije i Kine” i predložile takozvane “trilateralne pregovore o kontroli naoružanja”.

“To je samo trik za prebacivanje fokusa međunarodne zajednice. Namjera SAD-a je pronaći izgovor za izbjegavanje vlastitih posebnih i primarnih odgovornosti u nuklearnom razoružavanju i tražiti izgovor za oslobađanje ruku i isticanje apsolutne vojne nadmoći”, rekao je.

Kina provodi nuklearnu strategiju samoobrane, uvijek drži nuklearne mogućnosti na najnižoj razini koju zahtijeva nacionalna sigurnost i nikada neće sudjelovati u bilo kakvoj utrci u nuklearnom naoružanju s bilo kojom zemljom, rekao je izaslanik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.