Kineski predsjednik Xi Jinping je 1. listopada održao važan video govor na UN-ovom sastanku visoke razine povodom 25. godišnjice održavanja Svjetske konferencije o ženama u Pekingu.

Prema njegovim riječima, žene su pokretačice ljudske civilizacije i prinosnice društvenom razvoju te ostvaruju izvanredne uspjehe u raznim sektorima. U najhitnijim trenutcima borbe protiv epidemije bolesti COVID-19 su tisuće kineskih žena hrabrošću i napornim radom obavljale dužnosti medicinskih zaposlenica te svojom odgovornošću zaslužile poštovanje cijele zemlje.

Xi je rekao kako je duh Svjetske konferencije o ženama u Pekingu u proteklih 25 godina donio aktivne promjene. Vidljivo je poboljšan društveni status žena, a spolna ravnopravnost i prava žena su kao važni ciljevi uvršteni u Program za održivi razvoj UN-a 2030.. Svijetom se i dalje širi bolest COVID-19 i žene se suočavaju s većim izazovima. U borbi protiv epidemije i obnovi društva i gospodarstva treba posebno posvetiti pozornosti specijalnim potrebama žena te provoditi Pekinšku deklaraciju i Program za održivi razvoj.

Xi je ovom prilikom uputio četiri prijedloga. Prvo, pomaganje ženama u oporavku od posljedica epidemije. Drugo, potpuna provedba spolne ravnopravnosti. Treće, ulaganje napora kako bi žene bile predvodnice našeg doba. Četvrto, povećanje globalne suradnje oko ženskih poslova.

Xi Jinping je naglasio kako je ravnopravnost muškaraca i žena osnovna kineska državna politika. Kina je uspostavila zakonodavstvo koje sveobuhvatno osigurava ženska prava. Žene čine više od 40% svih zaposlenih u zemlji. Prije pet godina sam pokrenuo inicijativu za održavanje globalnog ženskog samita, koja je već provedena. Dalje ćemo također jačati podršku svjetskim ženskim poslovima. Kina predlaže da se 2025. održi svjetski ženski samit.

Na kraju je Xi rekao kako još treba mnogo napraviti za izgradnju svijeta u kojem žene imaju jednaka prava kao muškarci. Trebamo uložiti veće napore kako bi što skorije ostvarili spolnu ravnopravnost i unaprijedili razvoj ženskih poslova.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.