Nakon posjete specijalnog izaslanika indonezijskog predsjednika i šefa diplomacije Filipina je kineski državni tajnik i šef diplomacije Wang Yi 11. ovog mjeseca krenuo u posjete Kambodži, Maleziji, Laosu, Tajlandu i Singapuru. Riječ je o novoj rundi diplomatskih razmjena uz pozadinu normalizacije prevencije epidemije. To će ne samo pomoći u obnovi gospodarskog i društvenog razvoja raznih zemalja, već će i pružiti uložiti novu snagu regionalnom i svjetskom mirnom razvoju.

Vidjeli smo kako su nakon izbijanja epidemije Kina i ASEAN blisko surađivali i zajedničko svladavali aktualne poteškoće. Kineski predsjednik Xi Jinping je više puta telefonom razgovarao s čelnicima zemalja ASEAN-a kako bi izrazio zabrinutost i podršku. Kina i te zemlje surađuju oko istraživanja cjepiva i podržavaju jedna drugu u području medicinske opreme i materijala te dijele iskustvo u borbi protiv epidemije. Kina je poslala medicinske ekipe u Kambodžu, Filipine, Mianmar, Laos i Maleziju te pomogla Filipinima i Mianmaru u osnutku hitnih laboratorija za testiranje virusa. To je pravi prikaz zajednice koja dijeli sudbinu Kine i ASEAN-a.

Istovremeno s učinkovitom kontrolom epidemije, Kina i ASEAN ulažu zajedničke napore u obnovu gospodarstva. Do sada je Kina sa Singapurom, Laosom, Mianmarom, Indonezijom i drugim zemljama uspostavila „brze“ i „zelene” kanale, postupno obnavlja izravne međunarodne avionske linije, te aktivno razgovara o izgradnji mreže „brzih” i „zelenih” kanala između Kine i ASEAN-a, radi zaštite stabilnosti lanca opskrbe u regiji. Sve ove mjere predstavljaju sigurnost za obje strane u borbi protiv epidemije i obnovi gospodarstva.

Prema podacima, od siječnja do kolovoza ove godine je ukupna vrijednost trgovine Kine i ASEAN-a iznosila 416,55 milijardi američkih dolara, što je rast od 3.8%, a time je ASEAN prvi put u povijesti postao kineski najveći trgovinski partner. U prvoj polovici ove godine su kineske investicije u zemljama ASEAN-a iznosile 6,23 milijardi američkih dolara, s rastom od 53.1%, što predstavlja 76.7% investicija u sve zemlje „Pojasa i puta“. Dvije strane su pretvorile izazove u prilike te pronašle nova područja za međusobnu suradnju. Uzmimo suradnju Kine i Indonezije kao primjer, dvije strane provode suradnju u novim načinima u području e-trgovine, umjetne inteligencije, velikih podataka, 5G mreže i računarstva u oblaku. U pozadinu velikog udarca bolesti COVID-19 na svjetsko gospodarstvo su Kina i ASEAN ostvarili gospodarski rast, što pokazuje ogromnu korist međusobne suradnje.

U ovom trenutku Kina i zemlje ASEAN-a zajednički unaprjeđuju konzultacije oko Kriterija ponašanja na Južnom kineskom moru, kako bi što skorije uspostavile regionalne principe koji će biti primjenjivi i efikasni za obje strane i zajednički zaštitili stabilnosti i mir ovog područja. Suočavajući se s jačanjem unilateralizma i hegemonizma, Kina i zemlje ASEAN-a inzistiraju na pravednosti i ravnopravnosti, štiteći se multilateralizam i zajedničke interese nove gospodarske grupe. Osnova suradnje dvije strane se neće urušiti zbog vanjskih političkih utjecaja.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.