Cijele SAD se propituju zbog neuspjehu u borbi protiv epidemije, osim američkih političara

Od vrhunskog epidemiolog Anthonyja Faucija i guvernera New Yorka Andrewa Cuoma, do osnivača Microsofta Billa Gatesa i redatelja dokumentaraca nagrađenog Oscarom Alexa Gibneyja, u posljednje vrijeme je u različitim krugovima SAD-a pokrenuto propitivanje neuspjeha američke administracije u borbi protiv epidemije. Kada SAD kritiziraju SAD se američki političari više ne mogu sakriti pod različitim opravdanjima niti prebaciti odgovornost drugima.

 

— „Totalno pod kontrolom“ – dokumentarac koji ironizira kaos američke administracije

“Totalno pod kontrolom“ je dokumentarac prestižnog američkog redatelja Alexa Gibneyja o borbi protiv epidemije. Zapravo, sam naslov dokumentarca je ironija neodgovornosti američkih čelnika. Dokumentarac je prikazao kaos i niz gubitaka američke administracije te kritizirao njenu nesposobnost u borbi protiv epidemije.

Zbog čega su prevencija i kontrola epidemije u SAD-u toliko neuspješne? Dokumentarac je, preko razgovora s medicinskim stručnjacima, vladinim službenicima, volonterima i drugim ljudima, iz različitih gledišta prikazao razloge i uzroke sadašnje tragedije. Na primjer, nekvalitetni reagensi za testiranje su uzrokovali sustavne i teške pogreške rezultata testiranja na početku epidemije, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je tek 28. veljače počeo rješavati taj problem. No, unatoč tehničkim problemima, neodgovarajuće mjere vladajuće ekipe SAD-a su presudni uzrok gubitka kontrole nad epidemijom.

— „Američka kriza“ – knjiga koja otkriva počinitelje grešaka

Andrew Cuomo, guverner države New York je nedavno u svojoj najnovijoj knjizi „Američka kriza“ opisao kako se epidemija širila New Yorkom. Kako smatra, američka savezna administracija se teško može osloboditi krivnje, a istovremeno ju je kritizirao zbog prebacivanja odgovornost Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te istaknuo da SARS-CoV-2 nije „kineski virus“. U knjizi je guverner New Yorka pozitivno ocijenio postignuća Kine u borbi protiv epidemije te zahvalio Kini jer je u teškoj situaciji donirala veliki broj protuepidemijskih potrepština.

Od dokumentarca prestižnog redatelja ili nove knjigu guvernera New Yorka, sve ukazuje na jednu okrutnu činjenicu: logika američke administracije u borbi protiv epidemije je da su političke kalkulacije iznad svega.

— Anthony Fauci: dobiva izraze mržnje i prijetnje zbog objave prave istine

Niz čudnih scena prikazuje kako politika gazi znanost u SAD-u. Bill Gates je nedavno u intervju ogorčeno prokomentirao kako je „najodvratnije što napadaju naše znanstvenike i govore građanima kako političari znaju više o epidemiji nego medicinski stručnjaci. Američka administracija ne dozvoljava objave CDC-a, kad CDC objavljuje informacije na portalima, političari ih izmjenjuju, a sad je došao i lažni stručnjak kao savjetnik predsjednika.“ Ovaj lažni stručnjak je Scott Atlas, a u usporedbi s njim, pravi stručnjaci dobivaju neravnopravan tretman. Anthony Fauci je nedavno u intervjuu u CBS-ovoj (eng. Columbia Broadcasting System) emisiji „60 minutes“ rekao kao mu, zbog toga što uvijek inzistira na objavi informacija o epidemiji, stižu izrazi mržnje prema njemu i njegovoj obitelj, a čak je dobio i prijetnju smrću.

Širenje epidemije prijeti zdravlju američkih građana, a neuspjeh u borbi protiv epidemije im je velika briga, jer nikako ne mogu vidjeti svjetlo nade za oporavak američkog društva. William Hanage, epidemiolog Sveučilišta Harvard, je rekao kako se virus širi kao „šumski požar“ ili još brže. Rick Bright, nekadašnji dužnosnik američke Uprave za napredno biomedicinsko istraživanje i razvoj, je također upozorio kako „zemlja upravo slijepo leti prema onom što bi moglo biti najtamnija zima u modernoj povijesti“. Kuda ide američko društvo? Kada se može vratiti znanstvenoj borbi protiv epidemije? Suočeni sa kritikama i pitanjima američkih građana, američki političari, koji se jedino zalažu za osobne interese, su i dalje ravnodušni.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.