Američkom predsjedniku je zabranjen govor, unatoč tzv. američkoj slobodi govora nikad viđena

Za američkog predsjednika koji je još na položaju, ali mu nestaju internetski profili, je zabrana govora na više američkih društvenih mreža zbog „poticanja na nasilje“, bez sumnje prava nepodnošljivost. U SAD-u, zemlji koja uvijek se hvali „slobodom govora“ je sam predsjednik izgubio takvu slobodu na društvenim mrežama, što je neobična je ironija.

— Poticao je na nasilje više puta u protekle 4 godine

Obrazložili su kako američki predsjednik na društvenim mrežama objavljuje riječi koje potiču nasilje, čime je prekršio američke zakone i pravila internetskih platforma, a upravitelji društvenih mreža su samo odradili svoj posao. No, pitanje je zašto američke društvene mreže kroz protekle četiri godine nisu „radile svoj posao“ kada je američki predsjednik više puta objavio senzacionalističke riječi te nije samo širio lažne informacije, već je i poticao na mržnju i nasilje?

Prema američkom listu Washington Post je od stupanja na predsjednički položaju do svibnja 2020., američki predsjednik na društvenim mrežama objavio ukupno više od 18 tisuća „lažnih ili obmanjujućih informacija“, među kojima je 3,3 tisuće objavljeno na Twitteru. Prošlog svibnja, kada je Afroamerikanac George Floyd ubijen od bijelih policajaca pritiskom koljena na vrat, su izbili su veliki prosvjedi i neredi širom SAD-a. Tada je američki predsjednik na Twitteru objavio kako „pljačka izazva pucanje“. Iako je ta poruka označena kao „promicanje nasilja,“ nije obrisana, a američki predsjednik je i dalje mogao poticati na nasilje na društvenim mrežama.

— Američke društvene mreže tek sada su shvatile da potiče na nasilje?

Posebno je prošle godine nakon objave rezultata predsjedničkih izbora, više puta na Twitteru pozivao svoje pristaše da se bore „akcijom“, pozivajući ih na prosvjed u Washingtonu i govoreći da „Budi tamo, biti će ludo!“ No, tada su američke društvene mreže to ravnodušno gledale, dopuštajući njegovu histeriju. Tek nakon nasilnih nereda na Capitolu, su se ove društvene mreže da su se „probudile“ i poduzele mjere.

Ostalo mu je nepunih 10 dana mandata, a neredi na Capitolu su označili početak političkog obračuna s njim i njegovim pristašama. Američka policija je već uhitila najmanje 82 prosvjednika. Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, je zatražila od vojske da osigura kako predsjednik neće upotrijebiti nuklearno oružje, a Kongres je 11. siječnja pokrenuo opoziv predsjednika po drugi put. Kad zid pada, svi ga guraju.

— Zabrana ili ne je samo politički oportunizam

U takvoj političkoj atmosferi, zabrana govora predsjedniku na vodećim društvenim mrežama upravo predstavlja izraz vlastite političke korektnosti, kao i oslobađanje sebe od odgovornosti za nasilni incident. Očito je kako je bez obzira na zabrana ili dopuštenje, na kraju krajeva riječ o političkom oportunizmu. Kao što je prokomentirao španjolski list El Mundo, američke društvene mreže su trebale biti alat za promicanje slobodne komunikacije, ali su postale alat za širenje lažnih informacija i provedbu političke manipulacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.