Je li Xinjiang dobro? Pogledajte vlastitim očima

Trećeg veljače je Kina održala video sastanak s predstavnicima delegacije UN-ovog ureda u Ženevi. Prema riječima prisutnih, u svijetu ne postoji razvojni put koji odgovara svim zemljama, a kineska vlada je ostvarila veliki uspjeh u društvenom razvoju i zaštiti ljudskih prava.

Razvoj Xinjianga kroz posljednje godina je očit i na međunarodnoj sceni. Među 60-tak prisutnih na spomenutom sastanku je većina posjetila Xinjiang. Visoko su ocijenili i priznali kineske napore u unapređenju dugotrajnog razvoja i zaštite ljudskih prava. Njihovo priznanje je ponovno potvrdilo kako je Xinjiang prekrasno mjesto. Kad protukineski političari i mediji koji nisu nikad bili u Xinjiangu govore kako je deset tisuća pripadnika etničkih manjina prisiljeno na rad, lokalni seljaci se pitaju: „Obrađujemo svoju zemlju, beremo svoj pamuk i zarađujemo svoj novac, što je tu prisilno?“

Nedavno objavljeno „Izvješće o društvenoj odgovornosti iz industrije tekstila i pamuka u Xinjiangu“ je privuklo pozornost svijeta. Izvješće se temelji na terenskom istraživanju, anketama i intervjuima, a više od polovice ispitanih su pripadnici nacionalnih manjina. Prema izvješću je 93.2% radnika samovoljno izabralo posao, a 100% radnika je reklo kako mogu slobodno piti vodu ili otići na toalet tijekom radnog vremena. Osim toga su im zaštićena religijska i kulturna prava. Poduzeća su im omogućila ugovore na kineskom mandarinskom i na jeziku njihove etničke skupine te radnici jasno znaju svoja prava i nema govora o prisili.

Prema statistici je tekstilna pamučna industrija važna za izlazak iz siromaštva ove regije. Krajem 2019. je minimalna plaća u Xinjiangu iznosila od 1460 do 1820 juana mjesečno, a prosječna plaća radnika u tekstilnim poduzećima je bila 3463,2 juana. „Posao u tvornici tekstila od pamuka mi pomaže u uzdržavanju obitelji“, rekla je radnica Ujgurka i baš su zbog toga lokalni stanovnici ljuti na zapadne političare zbog njihovih neutemeljenih riječi.

Stanovništvo Xinjianga ne radi samo u tekstilnoj pamučnoj industriji, već se zapošljava i izvan zavičaja. Naročito u južnom djelu Xinjianga gdje je gospodarstvo slabije, posao u drugim gradovima stanovnicima donosi mnogo više plaće nego u zavičaju.

Prema podacima je tijekom 2020. u Xinjiangu novo zaposleno 461.100 ljudi, a krajem studenog prošle godine je u toj regiji riješeno povijesno pitanje, odnosno apsolutno siromaštvo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.