Predsjednik Xi tijekom telefonskog razgovora s Bidenom pozvao na suradnju umjesto sučeljavanja

Kineski predsjednik Xi Jinping je pozvao na suradnju umjesto sučeljavanja dok je u četvrtak telefonski razgovarao s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Dvije strane su razmijenile poglede na bilateralne odnose i velika međunarodna i regionalna pitanja. Biden je uputio novogodišnju čestitku svim Kinezima, dok je Xi ponovno čestitao Bidenu na njegovoj inauguraciji za predsjednika SAD-a i poželio Kinezima i Amerikancima sretnu i povoljnu Godinu vola.

Zdrave i stabilne veze između Kine i SAD-a su zajedničko očekivanje globalne zajednice, istaknu je kineski predsjednik, naglašavajući kako su odnosi Kine i SAD-a u ključnom trenutku.

Pozvao je dvije strane na upravljanje razlikama, fokusiranje na suradnju i sastajanje na pola puta, radi pomicanja bilateralnih veza u dobrom smjeru i donošenja opipljive koristi za ljude u obje zemlje.

Xi je priznao kako između dvije zemlje postoje neka neriješena pitanja, ali ključ za bilateralne odnose leži u uzajamnom poštovanju i ravnopravnosti. Trebamo znati gdje imamo razlike kojima treba upravljati i gdje dvije zemlje imaju zajedničke interese, istaknuo je Xi.

Predsjednik SAD-a se složio sa Xijem da dvije zemlje trebaju izbjegavati sukobe, predlažući da bi dvije strane trebale provoditi suradnju u područjima kao što su klimatske promjene.

Rekao je kako su SAD spremne održati iskrenu i konstruktivnu konverzaciju s Kinom prema principu uzajamnog poštovanja, radi unaprjeđenja uzajamnog razumijevanja i izbjegavanja pogrešnih procjena.

Dvojica predsjednika vjeruju kako telefonski poziv šalje pozitivan signal svijetu i slažu se oko održavanja bliskih kontakata oko bilateralnih odnosa i pitanja od zajedničkog interesa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.