„Pokloni“ iz Kine donijeli svjetlo svijetu

Nedavno je Kina isporučila cjepiva mnogim zemljama, poput Zimbabvea i Senegala u Africi, Mađarske u Europi i Perua u južnoj Americi. Dok se epidemija još širi svijetom, kineska su cjepiva donijela nadu zemljama u razvoju i nazvana su „poklonima” iz Kine.

Kad su cjepiva iz Kine koja donose duboko prijateljstvo i duh humanosti stigla u spomenute zemlje, dočekala ih je dobrodošlicu lokalnih državnih čelnika na visokom nivou. Predsjednik Zimbabvea Mnangagwa je rekao kako je u situaciji kada postoji domaća potreba za cjepivima, Kina pružila pomoć u cjepivima zemljama u razvoju poput Zimbabvea, dokazujući kinesku pohvalnu ulogu u globalnoj borbi protiv epidemije. Rekao je da su kineska cjepiva “svjetlo na kraju tunela“.

Zapravo, u svibnju prošle godine je kineski predsjednik Xi Jinping obećao da će nakon završetka istraživanja i stavljanja u uporabu, kineska cjepiva biti globalno javno dobro koje će doprinijeti dostupnosti i pristupačnosti cjepiva zemljama u razvoju. Kina postupcima neprestano ispunjava svoje obećanje.

Do sada je Kina pružila pomoć u cjepivima za 53 zemlje u razvoju koje su uputile zahtjeve, a izvezla je i izvozi cjepiva u 22 zemlje. Kina je na zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije odlučila da će pružiti 10 milijuna doza cjepiva COVAX-u kako bi zadovoljila hitne zahtjeve zemalja u razvoju.

Nedavno je generalni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio zabrinutost jer u globalnom cijepljenju postoji ozbiljna neuravnoteženost i nepravednost. Udio cijepljenja u 10 zemalja čini 75% ukupnog globalnog cijepljenja, ali u više od 130 zemalja do sada još nije započelo cijepljenje. Međunarodna neprofitna organizacija ONE Campaign je objavila najnovije izvješće koje je pokazalo kako su naručene količine cjepiva razvijenih zemalja čak za milijardu doza više od praktičnih potreba. Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je upozorio kako će nesklad distribucije cjepiva u različitim područjima dovesti svijet do „ruba moralne katastrofe“ čija su cijena životi u najsiromašnijim zemljama na svijetu.

Kina je nedavno na javnom sastanku ministara Vijeća sigurnosti UN-a, govoreći o problemima deficita globalnih kapaciteta i distribucije cjepiva za COVID-19 još jednom istaknula da se sve zemlje trebaju protiviti nacionalizmu oko cjepiva i unaprjeđivati njihovu pravednu i racionalnu distribuciju te ostvariti dostupnost i pristupačnost cjepiva zemljama u razvoju i onima zahvaćenim sukobima.

Zapadne zemlje, koje imaju prednost u proizvodnji i nabavci cjepiva, moraju pokazati veću odgovornost i praktičnim djelima podržavati borbu protiv epidemije. Na virtualnoj konferenciji državnih čelnika članica G7 zaključenoj 19. veljače je objavljena izjava koja obećava jačanje uloge Svjetske zdravstvene organizacije u vodstvu i koordinaciji te ubrzavanje istraživanja i globalne distribucije cjepiva.

Činjenice su više puta dokazale da je jedinstvo najsnažnije oružje međunarodne zajednice u borbi protiv epidemije. Kao odgovorna velika zemlja, Kina će davati sve od sebe kako bi omogućila da cjepiva budi dostupno i pristupačno javne dobro za narode cijelog svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.