Znanstvenici: SAD i Kina imaju razloga za suradnju kako bi zaustavili pandemiju

Sjedinjene Američke Države i Kina imaju razloge i moraju surađivati sad kako bi zaustavile pandemiju bolesti COVID-19 koja je ušla u drugu godinu, s novim sojevima koji se javljaju širom svijeta, napisali su znanstvenici u članku objavljenom u utorak.

“Hitna zadaća stavljanja pandemije pod kontrolu se može postići jedino globalnom koordinacijom, koja zahtijeva aktivno sudjelovanje dva najveća svjetska gospodarstva”, stoji u članku u koji zajednički potpisuju Cheng Li, direktor Kineskog centra Johna L. Thornton američkog think-tanka Institucije Brookings i Ryan McElveen, pomoćni direktor centra.

Sjedinjene Američke Države i Kina bi trebale nastaviti tradiciju javnozdravstvene suradnje, napisali su, napominjući kako dvije zemlje imaju dugu povijest suradnje u borbi protiv gotovo svake globalne zdravstvene krize u proteklih pola stoljeća, uključujući HIV/AIDS, SARS, ptičju gripu i Ebolu.

Dvije zemlje bi se također trebale koordinirati kako bi unaprijedile transparentnost i razmjenu podataka, uspostavile globalnu nadzornu mrežu za sojeve, razvile obostrano korisnu konkurenciju u razvoju cjepiva, povećale svjetske kapacitete proizvodnje cjepiva i unaprijedile pravednost međunarodne distribucije cjepiva, napisali su između ostalog spomenuti znanstvenici.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.