SAD trebaju novi trgovinski plan za Kinu

Trgovinsko predstavništvo Sjedinjenih Američkih Država je prvog ožujka objavilo Izvješće o programu trgovine u 2021. i godišnje izvješće za 2020., u kojem je američka vlada predstavila svoju trgovinski plan. U ovom dokumentu od 308 stranica se Kina spominje više od 400 puta. Kako je navedeno, nova američka administracija će koristiti „sve moguće mjere“ kako bi odgovorila na takozvano „nepravedno trgovinsko ponašanje“ Pekinga.

Štetu od trgovinskih nesuglasica koje je izazvala bivša američka vlada su osjetile razne zemlje. Svijet ne želi vidjeti kako će nova američka vlada ići starim putem. U situaciji zastoja izazvanog epidemijom i hitne potrebe za gospodarskom obnovom, američki trgovinski plan koji predviđa protivljenje Kini ne odgovara aktualnoj situaciji niti će biti pozdravljen.

Možda bi autor dokumenta trebao pitati za mišljenje američke seljake. Prema informacijama američkog Ministarstva poljoprivrede, američki seljaci planiraju ove godine proširiti površinu uzgoja soje i kukuruza za 5%, čime će površina uzgoja kukuruza biti najveća nakon 2016.. „To je korist od snažne trgovinske obnove i potražnje u Kini“, rekao je glavni poljoprivredni stručnjak Ministarstva poljoprivrede SAD-a Seth Meyer, dajući optimističnu prognozu za poljoprivredni izvoz tijekom 2021. Prema nedavnom Forbesovom izvješću je zahvaljujući rastu izvoza razne robe, uključujući poljoprivredne proizvode, u Kinu, Kina 2020. premašila Meksiko i ponovno postala najveći američki trgovinski partner. Nema sumnje da Kina pruža ogromno tržište američkim industrijama koje se oslanjaju na izvoz, međutim, preduvjet je suradnja, a ne sukobljavanje.

Nedavno su Američka gospodarska komora i Grupa Rhodium objavili istraživačko izvješće u kojem je navedeno kako će prema proračunima, ako SAD povećaju carine na svu trgovinu s Kinom na 25%, američki BDP do 2025. izgubiti 190 milijardi američkih dolara. Na žalost, do sad je nova američka vlada zadržala visoke carine za Kinu Trumpove vlade.

Spomenuto istraživačko izvješće također pokazuje kako će američki investitori doživjeti štetu od 25 milijardi američkih dolara, ako SAD prisilno smanje izravne investicije u Kini. Ako se američka poduzeća nasilnim mjerama razdruže od Kine, suočit će se s rizikom gubitka globalne konkurentnosti. Zbog toga je bivši izvršni upravitelj američke tvrtke General Motors Jeff Immelt nedavno izrazio glasno protivljenje razdruživanju kineske i američke trgovine, jer „SAD ne smiju kinesko tržište pokloniti Europi i Japanu“.

Kina i SAD će obje ostvariti korist ako surađuju a trpjeti štetu u sukobu. To je nakon uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje više puta potvrđeno povijesnim činjenicama. Trgovinski odnosi Kine i SAD-a se uzajamno prožimaju, što je rezultat trgovinskih principa i izbora poduzeća. Nije realno političkim snagama mijenjati ekonomske zakone, što neće riješiti američke probleme, ali će narušiti globalne industrijske i opskrbne lance i izazvati gubitke brojnim stranama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.