Kina na kinesko-američkom dijalogu pod pozornošću cijelog svijeta poslala tri signala

U američkom gradu Anchorageu je 19. ožujka, završen dvodnevni strateški dijalog na visokoj razini između Kine i SAD-a. Riječ je o prvom razgovoru lice na licu visokih dužnosnika dviju zemalja nakon stupanja Joea Bidenaa na položaju predsjednika. Prema kineskim informacijama nakon sastanka, dvije strane su iskreno, duboko, dugotrajno i konstruktivno komunicirale o vlastitim domaćim i vanjskim politikama, kinesko-američkim odnosima i drugim značajnim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, a obje strane smatraju da je razgovor bio pravovremen i koristan te je produbio međusobno razumijevanje. Istovremeno, između dvije zemlje još postoje važne nesuglasice.

Predstavnici Kine su doputovali u Anchorage s pozitivnim stavom i u dvodnevnom razgovoru iskreno i izravno izrazili gledišta i brige te poslali tri jasna signala.

Prvo, kineski predstavnici su došli na sastanak radi rješavanja problema, a ne svađe. Međutim, suočeni s američkim neutemeljenim kritikama i hegemonijskim djelima na sastanku, su ih predstavnici Kine opovrgli racionalnim dokazima i argumentima, jasno pokazali donju granicu svoje zemlje, razjasnili brige i pokazali veliku odlučnost za zaštitu državnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa.

Tijekom razgovora su kineski predstavnici jasno istaknuli da nije dozvoljeno ugrožavanje vladajućeg statusa i institucionalnog aranžmana Komunističke partije Kine i da su pitanja Tajvana, Hong Konga, Xinjianga i Tibeta unutrašnji poslovi Kine te se odlučno protivi uplitanju vanjskih snaga u njih. Sve ovo su kineske donje granice, a SAD ne smiju nastaviti strateško pogrešno zaključivanje.

Drugo, usprkos značajnim nesuglasicama dviju strana se Kina i dalje trudi pronaći točke praktične suradnje sa SAD-om i već su postigle određeni konsenzus, što pokazuje veliku odgovornost dvije zemlje prema cijelom svijetu.

Za Kinu i SAD je suradnja korisna, a obje zemlje će izgubiti u sukobu, što je u povijesti više puta dokazano. Zbog toga su kineski i američki predstavnici razgovarali o niz pitanja u trgovini, vojsci, provedbi zakona, kulturi, zdravstvu, kao i internetskoj sigurnosti. Obje strane su izrazile spremnost na jačanje dijaloga i suradnje u reakciji na klimatske promjene i organizirat će kinesko-američku zajedničku radnu ekipu za to pitanje. To je pozitivan učinak ovog razgovora i u skladu je s interesima obje strane. Naravno, svaki koraku suradnje treba pratiti međusobno poštovanje i ravnopravnost i Kina neće prihvatiti hegemonijsko ponašanje i zapovjedi iz SAD-a.

Treće, kineska strana je jasno izložila svoj stav o obliku odnosa velikih zemalja i odlučno štiti pravi multilateralizam.

Tijekom razgovora su kineski predstavnici ponovila kako će odlučno štititi međunarodni sustav s UN-m u srži i međunarodni poredak s međunarodnim zakonima kao osnovom, a ne poredak na osnovi načela manjine zemalja. Američke vrijednosti ne predstavlja međunarodne, niti su američka načela međunarodna. Istovremeno, kako su kineski predstavnici istaknuli, pravi multilateralizam uvažava suverenitet raznih zemalja i raznolikost civilizacija, potiče se za međunarodnih odnosa, a ne „mali i posebni krug“ ili vraćanje povijesti u natrag te ne dopušta razlikovanje zemalja prema ideologiji i ponovljanje konfrontacije među blokovima.

Može se reći da su kineske iskrene riječi izrazile glas većine zemalja u svijetu. Tijekom stoljetnih promjena i najveće pandemije stoljeće su mir, razvoj i suradnja za zadovoljstvo svih strana postali konsenzus međunarodne zajednice. Ako SAD budu radile suprotno velikom trendu, ostvarit će samo nepovoljne rezultate.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.