Dan planeta Zemlje: krize povezane s okolišem alarmantne

U povodu Dana planeta Zemlje 22. travnja udruge za zaštitu okoliša upozoravaju da su krize povezane s okolišem alarmantne te nema vremena za prazne priče i lažna obećanja, pri čemu oporavak od pandemije treba gledati kao priliku za ozbiljan zaokret u pravednije i niskougljično društvo.

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac izjavio je Hini kako je posljednjih 50 godina Dan planeta Zemlje ne samo trenutak za proslavu okolišnog aktivizma i priznanje borkinjama i borcima za zaštitu okoliša da nisu usamljeni u svojim lokalnim kampanjama, nego i dio dinamičnog globalnog okolišnog pokreta.

Dodao je da je to dobro vrijeme kako bismo se ponovno sjetili i osvijestili koliko nam je malo vremena ostalo da promijenimo način života i izbjegnemo kolaps ekosustava, “bez kojih kao ljudska vrsta nemamo budućnost”.

Tomac je istaknuo kako je ove godine teško ne sagledati krizu onečišćenja okoliša, bioraznolikosti i klime u kontekstu trenutne globalne zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

Oporavak od pandemije za zaokret u pravednije i niskougljično društvo

– Iako imamo taj privid, svijet nije stao. Emisije CO2 i dalje rastu te oporavak od pandemije moramo gledati kao priliku za ozbiljan zaokret u pravednije i niskougljično društvo gdje su zdravlje ljudi i okoliša, koji nam daje hranu i vodu, na prvom mjestu, naglasio je.

U kontekstu nacionalnih okolišnih politika, koje trebaju biti vodilja u takvo održivo društvo, Tomac kaže kako je trenutačno u fokusu javnosti Nacionalni plan oporavka, no da je iz njegova sažetka vidljivo “da nas ovakav plan neće provesti kroz ovu krizu, niti će nas učiniti otpornijima na buduće krize”.

Iz Zelene akcije poručuju kako je pred njima puno posla na podršci gradovima i općinama za prelazak na Zero Waste modele gospodarenja otpadom te obnovi potresom pogođenih područja na način da budu energetski učinkovita i održiva.

Građanima poručuju da budu aktivni sudionici energetske tranzicije kao proizvođači svoje čiste energije i time pridonesu borbi protiv klimatske krize.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.