Lokalni izbori: 65 tisuća članova biračkih odbora

Koronavirus, čini se, nije uplašio članove oko 6.500 biračkih odbora koji će provoditi lokalne izbore, jer nije bilo problema s njihovim popunjavanjem, doznaje se iz DIP-a.

“Birački odbori su popunjeni”, odgovorilo je Hini Državno izborno povjerenstvo (DIP), napominjući da, s obzirom brojnost članova odbora, nije u planu organizirati njihovo cijepljenje.

Diljem Hrvatske lokalne će izbore u nedjelju 16. svibnja, provoditi oko 6. 500 biračkih odbora, svaki ima po deset članova, ukupno ih je, dakle, 65.000.

Drugi su to izbori koje birački odbori provode u pandemiji koronavirusa. Prve, prošle godine za Hrvatski sabor, uspješno su proveli i unatoč strahovanjima, biračka mjesta nisu bila mjesta s kojih se zaraza širila.

Tome su pridonijele i epidemiološke mjere koje će vrijediti i na nedjeljnim lokalnim izborima, a ključno je da su maske obvezne i da se mora poštovati razmak od najmanje dva metra.

I dok se ne planira organizirati cijepljenje članova biračkih odbora, drugačija je situacija s izbornim povjerenstvima; nakon što je proveo anketu među članovima stalnih sastava povjerenstava, DIP trenutno prikuplja popis članova proširenih sastava zainteresiranih za cijepljenje.

Još početkom travnja, do DIP-a su od nižih, lokalnih povjerenstava stizale informacije da su im imenovani članovi u izolaciji i samoizolaciji, pa s teškoćama organiziraju rad.

Općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva imaju, naime, po 12 članova, šest u stalnom i šest u proširenom sastavu.

Početkom travnja već je bio imenovan stalni sastav povjerenstava, imenovanje proširenih očekivalo se koncem travnja.  Pomnoži li se broj članova stalnog sastava s brojem od 576 lokalnih jedinica, dolazi se do ukupno 3.456 angažiranih osoba.

DIP je u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) napravilo anketu o cijepljenju među članovima stalnih sastava; od 3.456 za cijepljenje se prijavilo 1.044 članova, dakle manje od trećine.

Popis tih osoba Povjerenstvo je dostavilo HZJZ-u koji ih je proslijedio županijskim zavodima radi provedbe cijepljenja.

U ovom trenutku prikupljamo popis članova proširenih sastava izbornih povjerenstava koji bi se željeli cijepiti i kada ga objedinimo, dostavit ćemo ga HZJZ-u, naveli su iz DIP-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.