Delta varijanta preuzima primat u Europi

Alemka Markotić , ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, izvijestila je o najnovijim informacijama koje dobiva putem europske znanstvene platforme.

– Izvještaj ECDC-a kaže da delta varijanta relativno brzo preuzima primat u Europi. Negdje se taj postotak kreće od 25 do preko 70% i očekuje se da će potpuno dominirati Europom do kraja kolovoza, a možda i ranije. Očito je da se trenutno izuzetno brzo širi među mlađima, jedan od razloga su ljetni mjeseci i aktivnosti poput putovanja. Portugal, Cipar i Španjolska su u najgoroj situaciji. U Portugalu dnevno ima 3.000 zaraženih, što znači da ako Hrvatskoj dodamo pandan po broju stanovnika, to je kao da Hrvatska usred sezone dnevno ima 1.300 novozaraženih, rekla je Markotić.

Izjavila je da su u Španjolskoj najzaraženiji mladi ljudi, glavni fokus bio je na Mallorci, gdje se tradicionalno okuplja puno turista, posebno mladih.

– Na jednom skupu bilo je 9.000 mladih ljudi, od kojih se 3.000 zarazilo, bilo je ljudi iz raznih zemalja svijeta (…) Belgija je imala sličnu situaciju i probleme, kao i zemlja čiji mnogi mladi odlaze u Španjolsku, dodala je.

Zajedničko je stajalište da je najveći rizik noćni život, rekla je Markotić, dodajući da Belgija želi barem kod kuće da noćni barovi ostanu zatvoreni.

– To je ista priča kao i prošle godine kada smo netom nakon ljeta imali nagli uspon i snažni drugi val diljem Europe s mnogo smrtnih slučajeva, ali najvažnija razlika u odnosu na prošlu godinu je ta što smo prošle godine imali samo mjere koje su su dobri i važni i svakodnevni, ali nisu mogli zaustaviti i u potpunosti riješiti problem, a danas imamo cjepivo koje bi moglo. Još jednom, možda su oni koji su savjesno izvršili cijepljenje već umorni od toga da sve to slušaju, ali možda je onima koji još nisu čuli ili razumjeli važno zaštititi sebe, a zatim sve oko sebe, posebno rizične skupine, dodala je.

Rekla je da nam cijepljenje omogućuje da budemo zdravi, da budemo slobodni, da se možemo normalno kretati i živjeti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.