Istraživanje o izvoru koronavirusa nikako ne može omesti politika

SZO je nedavno objavila plan druge faze istraživanja izvora koronavirusa, u kojem je navela da „Kina krši labolatorijske kriterije što dovodi do širenja virusa“ kao ključnu točku. To je ozbiljno neusklađeno s rezultatima istraživanja u Kini, i to u okviru zajedničkog izvještaja SZO-a objavljenim u ožujku. Tada je Svjetska zdravstvena organizacija u izvještaju navela da je „virus izuzetno malo vjerojatno došao iz labolatorija“.

Kina je 22. ovog mjeseca održala press konferenciju na kojoj je nadležni službenik podacima opovrgnuo zapadne medije u vezi prijevare o laboratorijima Wuhana. Kina je jasno dala do znanja da nije moguće prihvatiti plan o istraživanju izvora virusa koji krši pravila znanosti.

Dana 5. srpnja su 24 poznatih svjetskih stručnjaka ponovno na magazinu „The Lancet“ objavili tekst u kojem su izjavili da trenutačno ne postoje nikakvi dokazi koji pokazuju da je koronavirus krenuo iz kineskog labolatorija. 7. srpnja su znanstvenici iz SAD-a, Velike Britanije i Australije na Zenodo, europskoj platformi za pregled znanstvenih podataka, izjavili da „nemaju nikakve dokaze koji pokazuju da je koronavirus došao iz Wuhanske labolatorije“ niti „nemaju nikakve dokaze koji pokazuju da postoji odnos između najranijih slučajeva i Wuhanskog instituta za istraživanje virusa“.

Sve više i više dokaza nam pokazuju da je pojavljivanje koronavirusa u brojnim mjestima širom svijeta započelo ranije nego mi to znamo. Na primjer, Američki državni higijensko-istraživački centar je u lipnju objavio izvještaj da se koronavirus proširio u SAD-u u prosincu 2019. godine. U studenom 2019. je u primjerku otpadne vode iz Brazila nađen genetski materijal koronavirusa. Ovih dana je talijanski istraživački centar za rak objavio da je moguće da je zaraza koronavirusom počela u listopadu 2019. u toj zemlji.

Među svima njima, SAD kao zemlja koja je pretrpjela najveći poraz u borbi protiv epidemije najviše se treba primiti istrage. Ako je istraživanje u laboratorijima obvezno, treba se posvetiti posebnu pozornost na američki biološki laboratorij Fort Detrick i „tajanstvenu upalu pluća“ koja se dogodila u toj okolini u jesen 2019. To bi trebao biti zaključak druge faze istraživanja SZO.

Trenutačno je već 55 zemalja uputilo pismo generalnom tajniku SZO, podržavajući sprovođenje istraživanja izvora koronavirusa širom svijeta, a protiv politiziranja tog pitanja. To predstavlja zajednički glas međunarodne zajednice: istraživanje izvora virusa je znanstveno pitanje, ne političko, te se ne treba miješati s politikom, inače će svijet platiti gubitak.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.