Kina još uvijek je „poseban stup“ globalnog gospodarskog rasta

Nadležni organi su 15. rujna objavili podatke nacionalnog gospodarstva za kolovoz, koji su prikazali glavne makro pokazatelje koji se nalaze u racionalnom prostoru. Zaposlenost je generalno stabilna, kao i cijene robe, a gospodarstvo nastavlja trend oporavka i dosljedno prikazuje vitalnost inovacije. Istovremeno, uz transformaciju i nadogradnju gospodarske strukture, uz vitalnost inovacije, pozitivni elementi neprestano podupiru oporavak kineskog gospodarstva, čime se unaprjeđuje stabilan razvoj kineskog gospodarstva.

Foto: VCG

Foto: VCG

U kolovozu, dodatna vrijednost proizvodne industrije visoke tehnologije Kine se povećala 18,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a brzina rasta je daleko veća nego brzina dodatne vrijednosti industrije iznad određene količine, koja je 5,3%. Zapravo je trend bio nastavljen već od početka godine: od siječnja do kolovoza, prosječan rast proizvodne industrije visoke tehnologije u zadnje dvije godine je iznosio 13,1%. Slična situacija je i kod uslužnih djelatnosti: u prvih 8 mjeseci, prosječan rast informacijskog prijenosa, softvera i uslužnih djelatnosti informacijskih tehnika u zadnje dvije godine je iznosio 14,9%, što je u potpunosti dokazalo trajanje nadogradnje industrije u Kini.

Zahvaljujući koristi od makro politike, dosljednom poboljšanju poslovnog okoliša i drugim razlozima, brzo se razvijaju i inovativni objekti na kineskom tržištu. Posebno se brzo razvijaju novi proizvodi visoke tehnologije i zeleni proizvodi s niskim otpuštanjem ugljičnog dioksida, čime je ubrzana i integracija internetske industrije i industrije u fizičkom prostoru. Tehnička inovacija kineskom gospodarstvu donosi neprekidnu energiju za razvoj.

Foto: VCG

Foto: VCG

Tijekom pandemije, Kina je odlučno povećavala otvorenost koja je snažno poticala svjetsko gospodarstvo. U kolovozu, obim kineske vanjske trgovine je stvorio novi rekord u odnosu na isto razdoblje u povijesti. Rast uvoza i izvoza je daleko veći od tržišnog očekivanja. Od siječnja do kolovoza, uvoz i izvoz Kine sa zemljama duž „Pojasa i puta“ se povećao 24,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sve ovo je još jednom dokazalo važnu ulogu Kine za stabilizaciju globalnog industrijskog lanca i lanca opskrbi svijeta.

A uz neprestano povećanje otvorenosti Kine prema svijetu, Kina, kao najmnogoljudnija zemlja nastavlja privlačiti strane investicije. Od siječnja do srpnja, strane investicije u Kini su se povećale 25,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Treba istaknuti da, prema ranijoj prognozi Konferencije o trgovini i razvoju UN-a (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD), u 2021. će i dalje biti slabija strana direktna investicija(FDI) nego prije pandemije. Očito je da kinesko tržište upravo svjetskim investitorima pruža dragocjenu mogućnost za profit.

Imajući u vidu brojne nesigurne elemente u oporavku svjetskog gospodarstva i razvoju pandemijske situacije, potrebno je učvrstiti i temelj kineskog gospodarstva za oporavak. No, gledajući pokazatelje iz kolovoza, osnovan i dugoročan smjer za oporavak nije promijenjen, postoji kvalitetna potpora za stabilan oporavak kineskog gospodarstva, koje je sposobno da doprinese oporavku svjetskog gospodarstva. Baš kao što je Black Rock Institut u svom izvješću „2021 midyear outlook“ o svjetskoj investiciji istaknuo, u usporedbi s drugim zemljama svijeta – kinesko gospodarstvo je postiglo izvanredan rezultat i postalo „poseban stup“ u vođenju rasta globalnog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.