Domaći kulen, slanina i kobasica mamac su za oko i nepce

Na još jednom Zelenom četvrtku na osječkoj glavnoj tržnici građani mogli kušati proizvode od crne slavonske svinje. Zbog iznimne kvalitete mesa i porasta potražnje za dimljenim proizvodima, za uzgoj te tradicijske pasmine odlučuje se sve više slavonskih obitelji. Proizvode od svinje fajferice, kažu prozvođači, najviše kupuju gurmani i dobri poznavatelji tradicijske kuhinje.

Domaći kulen, slanina i kobasica mamac su za oko i nepce svakoga sladokusca, a oni od mesa crne slavonske svinje posebno su hvaljeni – kako na kontinentu, tako i na moru.

U mesu svinje fajferice manje je vode jer se životinje uzgajaju na otvorenome, a jedu uglavnom suho sijeno, travu, kukuruz i drugu prirodnu hranu. Uzgajivači ističu da je crna fajferica samo jedna i to ona koja je kao autohtona hrvatska pasmina uzgojena koncem 19. stoljeća na pustari Orlovnjak pored Osijeka.

Uzgajivači, ali i brojni stručnjaci slažu se da uzgoj crne svinje ima golem razvojni potencijal za gospodarstvo istoka Hrvatske, no kažu, potrebna im je jača institucionalna potpora.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.