Istaknuta inovacijska suradnja Kine i zemalja SIE-a za rješavanje globalnih izazova

Kina i zemlje srednje i istočne Europe (SIE-a) će nastaviti produbljivati suradnju u znanosti, tehnologiji i inovacijama radi održivog razvoja, rekli su sudionici konferencije održane na marginama tekućeg Foruma Zhongguancun (Foruma ZGC) 2021. u Pekingu.

Kineski ministar znanosti i tehnologije Wang Zhigang je na petoj konferenciji Kine i zemalja SIE-a o inovacijskoj suradnji rekao kako je suradnja Kine i zemalja SIE-a, između ostalog, bila plodonosna u istraživanju i razvoju cjepiva, razmjeni stručnjaka i pomoći u materijalima za prevenciju epidemije.

Wang je napomenuo da Kina znanstvene i tehnološke inovacije provodi u otvorenom okruženju te je spremna surađivati sa zemljama srednje i istočne Europe kako bi nastavili provoditi znanstveno-tehnološke razmjene radi odgovora na pandemiju bolesti COVID-19.

Mnogi sudionici su istaknuli važnost suradnje u suočavanju s bolešću COVID-19 i izrazili spremnost na udruživanje snaga.

“Danas moramo prepoznati važnu ulogu znanosti u odgovoru na pandemiju, oporavku gospodarstva i svijet u cjelini nakon pandemije bolesti COVID-19”, rekla je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević. “Predani smo suradnji u istraživanju i razvoju znanosti i tehnologije, s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i promicanja održivog gospodarskog razvoja.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.