Čelnik kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pozvao na pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 za sve zemlje

Osiguravanje pristupa cjepivima protiv bolesti COVID-19 za sve zemlje u budućnosti je značajna strategija za sprječavanje širenja koronavirusa po cijelom svijetu, rekao je vodeći kineski stručnjak na forumu održanom paralelno sa Forumom Zhongguancun (Forumom ZGC) u subotu u Pekingu.

Gao Fu, direktor Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, je rekao kako cjepiva mogu pružiti temeljni imunitet te posebno učinkovitu zaštitu od teških bolesti ili čak smrti, iako je novi koronavirus mutirao, a učinkovitost cjepiva može oslabiti kod različitih varijanti virusa.

“Svijet mora podijeliti cjepiva. Inače će virusi zavladati svijetom”, rekao je Gao.

Kineska politika nulte tolerancije na bolest COVID-19 se temelji na znanstvenim dokazima, rekao je Gao, dodajući kako je javnost pokazala veće razumijevanje i angažman kada su odluke utemeljene na znanosti.

Kina ima 24 cjepiva protiv bolesti COVID-19 u kliničkim ispitivanjima, od kojih je devet ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja, četiri su dobila uvjetno odobrenje za stavljanje u promet, dva su uključena na SZO-in popis za hitnu uporabu, a tri su odobrena za hitnu uporabu u zemlji, rekao je na istom forumu Zhang Yudong, zamjenik ministra znanosti i tehnologije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.